Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație în septembrie 2024, în clasamentul intenției de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale conduce Mircea Geoană, urmat de Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.
Vă prezentăm pe larg, în cele ce urmează, rezultatele celei de-a doua părți din cercetarea sociologică.
Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”După confirmarea oficială a candidaturilor de către principalii competitori, sondajul INSCOP Research prezintă prima fotografie care măsoară intenția de vot pentru alegerile prezidențiale în condiții de campanie electorală, urmând ca în săptămânile următoare să observăm și tendințele. Prezența declarată la turul 1 de către cei care aleg un candidat este de aproximativ 60% din totalul populației, ceea ce confirmă ipoteza că la alegerile prezidențiale vor vota mai mulți cetățeni decât la alegerile locale și europarlamentare. În ceea ce privește intenția de vot, observăm doi candidați care își dispută prima poziție – Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, singurii care obțin scoruri de peste 20% și se plasează la o distanță de 5-7 procente de Elena Lasconi. Numărul mare de candidați măsurați înainte de finalizarea procedurilor de strângere a semnăturilor și validarea finală a competitorilor duce la o fragmen
tare mare a intenției de vot, iar prezența candidaților independenți generează o situație nouă pentru democrația recentă a României în care este posibil ca în turul al doilea să se califice finaliști cu scoruri de sub 25% în turul 1. Din acest motiv, competiția pentru primul tur al alegerilor prezidențiale va fi mult mai disputată decât la alte scrutine prezidențiale. În ceea ce privește estimările pentru turul al doilea, candidații care nu se limitează la un anumit bazin electoral, ci atrag voturi din mai multe zone precum Mircea Geoană, au o intenție de vot semnificativ mai mare în toate scenariile în care participă. În absența lui Mircea Geoană, Marcel Ciolacu se clasează pe primul loc, dar cu scoruri mai strânse. Cei doi candidați ai dreptei, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi ar fi practic la egalitate în turul al doilea”.
Estimare participare alegeri prezidențiale
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” voi merge la vot, 9,1%% dintre români au ales 1, 0,6% au ales 2, 0.9% au ales 3, 0,3% au ales 4, 5,1% au ales 5, 2,7% au ales 6, 3,4% au ales 7. 4,3% indică 8, 3,9% – 9 și 69% – 10.
Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Turul I
Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (87,4% din total eșantion, eroare 3.16%), 21,4% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,3% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 14,2% pentru Elena Lasconi (USR), 13,6% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) -12%. Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 7,1% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,7%, iar pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,7%. Pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) ar vota 1,9%, iar Ana Birchall (independent) ar obține 0,7%. 0,4% spun că ar vota alt candidat.
Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot (61,8% din total eșantion, eroare 3.76%), 20,8% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,5% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 16% pentru Elena Lasconi (USR), 12,5% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) -12,4%. Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 5,6% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,5%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,6%, pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) 2%, iar Ana Birchall (independent) ar obține 0,9%. 1.2% spun că ar vota alt candidat.
Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Scenarii turul al II-lea
Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 47,8% dintre respondenți spun că l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 34,2% pe actualul premier. 1,8% nu s-au hotărât, 13,9% declară că nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 58,3% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 41,7% cu Marcel Ciolacu.
Nicolae Ciucă vs. Elena Lasconi
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, 37% dintre respondenți l-ar vota pe liderul PNL, iar 36,7% pe lidera USR. 1% nu s-au hotărât, 22,3% declară că nu ar vota, iar 3% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 50,2% ar vota cu Nicolae Ciucă, respectiv 49,8% cu Elena Lasconi.
Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, 50,1% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 27,9% pe președintele Senatului. 1,3% nu s-au hotărât, 18.4% spun că nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 64,2% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 35,8% cu Nicolae Ciucă.
Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 43,5% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 36,8% pe lidera USR. 0,7% nu s-au hotărât, 16,6% spun că nu ar vota, iar 2,4% nu știu sau nu răspund. 54,2% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe Marcel Ciolacu, iar 45,8% pe Elena Lasconi.
Mircea Geoană vs. Elena Lasconi
Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și Elena Lasconi, 46,9% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 29,2% pe lidera USR. 1,6% nu s-au hotărât, 19,4% spun că nu ar vota, iar 2,9% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 61.7% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 38,3% cu Elena Lasconi.
Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație. Datele au fost culese în perioada 11-16 septembrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1102 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
La alegerile locale se voteaza doar in localitatea de domiciliu, astfel ca anul acesta au fost judete in care prezenta la vot a grupei de varsta 44 – 64 de ani a fost mai mare decat intervalul 18-34 de ani (si bineinteles ca avem seniori peste 64 de ani)
La prezidentiale voteaza si diaspora unde avem circa 3 milioane de romani plecati din tara care invinovatesc PSD-ul pentru situatia lor.
Sa ne aducem aminte de alegerile din 2004 (Basescu contra Nastase) in care Nastase a iesit pe primul loc in turul I, iar in turul II era pe locul I dupa numararea a 99% din voturile din tara, dar cand s-au numarat si voturile din diaspora a castigat Basescu cu 51%!
Hahahahaha, hahahahaha, hahahahaha, hahahahaha, hahahahaha, hahahahaha, hahahahaha, hahahahaha, hahahahaha, hahahahaha 😝😝😝😝😝😝😝😝😝😝😝😝😝😝😝😝😝. Buna gluma
Clapaugul independent asculta de indicatiile „consilierilor de campanie electorala”:
– face poza din profil (precum facea regele Ferdinand) ca sa nu semene cu un soarece
– zambeste cum poate mai bine, dar e vai de el la capitolul fotogenie
Si zice ca e „independent” de parca a ajuns adjunct la NATO fara implicarea PSD!
Vă e frică de Șoșoacă
Precum la leneș de clacă…
Susțineți doar prostănaci
Ce pozează ‘n pui de daci…
Dar, păzea! Căci avocata
Va face la mulți …bucata.
Am aflat de curand si „reteta” miraculoasa prin care Simion, fostul coleg al Șoșoacăi, promite case de 35.000 de euro:
– a descalecat materiale de constructie intr-o comuna si s-a dus la primar (avand grija sa fie filmat) cerandu-i sa ii dea teren (gratuit!) pentru ca el face case oamenilor nevoiasi!
Terenul casei mele a costat in jur de 20.000 de euro. Daca era gratis, poate reuseam sa imi fac si eu casa cu 35.000 de euro, mai ales daca primaria imi dadea utilitatile (canalizare, curent, gaze) in mod gratuit. Asa, ca simplu cetatean, am mai dat vreo 5.000 de euro pe utilitati, autorizatii de constructie, de spargere a strazii pentru canalizare si alte taxe.