Ambasada Italiei în România, ICE-Agenția Italiană pentru Comerț Exterior și Institutul Italian de Cultură din București sărbătoresc cea de-a 9-a ediție a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume printr-un program de inițiative având ca temă principală anul acesta: „Dieta mediteraneeană și Bucătăria noastră la Origini: Sănătate și Tradiție”.
Scopul este de a oferi o „gustare” din bucătăria italiană, cu referire în special la rădăcinile sale tradiționale și la rolul recunoscut al Dietei Mediteraneene în protejarea sănătății, ca parte a unui stil de viață sănătos, echilibrat și durabil. O alimentație sănătoasă dintr-o perspectivă modernă înseamnă protecția împotriva bolilor cronice degenerative, promovarea sănătății și a longevității, sustenabilitatea socială și de mediu. Dieta Mediteraneeană, pe lângă faptul că este bine cunoscută la nivel mondial, și-a câștigat reputația de cel mai bun model alimentar pentru a combina sănătatea și bunăstarea cu satisfacția senzorială.
Ca și în edițiile anterioare, Săptămâna Bucătăriei Italiene este, de asemenea, o ocazie prețioasă pentru a valorifica tradițiile gastronomice și vinicole ale regiunilor italiene; de a reflecta asupra problemei cruciale a etichetării alimentelor și a necesității ca etichetele să promoveze alegerile conștiente ale consumatorilor; de a proteja produsele cu denumire de origine protejată și controlată, luptând împotriva fenomenului Italian sounding.
Programul Săptămânii Bucătăriei Italiene 2024 în România cuprinde următoarele evenimente:
◦ Eveniment de lansare a Săptămânii Bucătăriei Italiene în cadrul târgului „FoodService & Hospitality Expo” cu show culinar susținut de Chef Antonio Passarelli, organizat de Ambasadă și Agenția ICE București (16 noiembrie);
◦ Participarea a 20 de companii italiene la târgul „FoodService & Hospitality Expo” cu demonstrații culinare, prezentare de produse și preparate în conformitate cu tema Săptămânii Bucătăriei Italiene, organizat de ICE Agenția București (16-18 noiembrie);
◦ Campania “I love Italy”, care promovează aproximativ 50 de produse italiene în magazinele Carrefour, organizată de Carrefour România în colaborare cu ICE Agenția București (18-26 noiembrie);
◦ Conferință, pe bază de invitație, pe tema sistemelor de etichetare a produselor (Nutriscore și, în comparație, Nutrinform) și a bucătăriei italiene din perspectiva științei și a sănătății, organizată de Ambasadă la Institutul Italian de Cultură din București (20 noiembrie);
◦ Dineu în prezența doamnei Dr. Laura Ene, diabetolog și nutriționist, fondator al Academiei de Nutriție, organizat de Academia Italiană a Gastronomiei – Delegația București, Confindustria România și patronatul Confhospitality la Restaurantul Sardin (20 noiembrie);
◦ Degustare de vinuri, produse de import și produse calabreze la Restaurantul Sara Sarroglia, organizată de Restaurantul Sara în colaborare cu Camera de Comerț Italiană pentru România (20 noiembrie);
◦ Eveniment cu degustare de preparate tradiționale italiene organizat pentru comunitatea italiană din Târgu Mureș de către Consulatul Onorific al Italiei la Cluj-Napoca în colaborare cu Academia Italiană a Gastronomiei – Delegația Cluj-Napoca (23 noiembrie);
◦ Activități de promovare a Bucătăriei Italiene şi a Dietei Mediteraneene realizate de Palazzo Italia București. Pentru detalii, vă rugăm să consultați site-ul organizatorului (18-22 noiembrie).
În opinia Ambasadorului Italiei la București, Alfredo Durante Mangoni, “prin Săptămâna Bucătăriei Italiene celebrăm împreună cu partenerii noștri din România mândria prin excelență a țării noastre: o tradiție enogastronomică bogată în arome, parfumuri și culori; o înclinație spre convivialitate și sociabilitate și atenția la sustenabilitatea mediului; o serie de linii directoare prețioase – cele ale dietei mediteraneene – care ne permit să ne protejăm sănătatea la masă, în contextul unui stil de viață sănătos și activități fizice regulate.
Dorim să îndemnăm publicul român să mănânce bine, ceea ce înseamnă să îmbine gustul și bunăstarea, să ia măsuri preventive și să evite excesele; dar și să facă alegeri de consum conștiente, neîncrezătoare în sistemele simpliste și înșelătoare de etichetare a produselor”.
FoodService&Hospitality Expo găzduiește în acest sfârşit de săptămână prima participare oficială italiană, prezentând numeroși producători italieni de top ICE
Agenția Italiană pentru Comerț Exterior organizează Pavilionul Oficial Italian la expoziția „FoodService & Hospitality Expo” (16-18 noiembrie 2024), care reunește 20 de companii italiene ce vor prezenta profesioniștilor care activează pe piața românească o selecție de produse autentice, realizate după rețete tradiționale, dar cu tehnici de producție inovatoare: de la uleiuri de măsline extravirgine la snackuri și paste, de la brânzeturi la cafea și preparate pe bază de carne, conserve de roșii și legume, trufe și preparate derivate, preparate pentru băuturi calde și reci, preparate pentru ready meals, măsline, fructe uscate, sucuri și nectaruri de fructe, produse de patiserie și dulciuri, produse convenționale și ecologice.
O călătorie din nordul spre sudul Italiei traversând 12 din cele 20 de regiuni italiene:
Abruzzo, Puglia, Campania, Calabria, Emilia-Romagna, Lazio, Lombardia, Molise, Piemont, Sicilia, Umbria și Veneto.
Multe produse poartă marca europeană care indică locul de origine protejat (DOP și IGP), Italia fiind țara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine și indicație geografică protejate recunoscute de Uniunea Europeană (855 în total), o dovadă a calității produselor de excelență și a legăturii puternice dintre excelențele agroalimentare ale Italiei și teritoriul lor de origine.
Pavilionul va fi animat, pe toată durata târgului, de show-uri culinare realizate cu scopul de a evidenția utilizarea corectă a produselor italiene pentru a le spori calitatea și, totodată, va fi un cadru ideal pentru chef Antonio Passarelli pentru a povesti despre istoria și efectele pozitive asupra sănătății ale anumitor rețete ancorate în tradițiile regionale.
Industria alimentară italiană și schimburile comerciale Italia-România
Conform datelor privind comerțul exterior publicate de ISTAT (Institutul Italian de Statistică) în iulie 2024 și referitoare la prima jumătate a anului 2024, se constată o creștere a exporturilor italiene în sectorul alimentar și vitivinicol de 7,12 % față de aceeași perioadă din 2023, în valoare totală de 34,1 miliarde de euro.
Conform celor mai recente date ale raportului Federalimentare-Censis, sectorul agroalimentar agregat, care include agricultura, industria, distribuția și alimentația publică, cu sectoarele de bunuri și servicii interdependente în sistem B2B (business-to-business), generează o cifră de afaceri de peste 600 de miliarde de euro şi contribuie cu aproximativ 32% la PIB, numărând 1,3 milioane de întreprinderi și peste 3,6 milioane de angajați.
Mai precis, industria alimentară italiană se confirmă ca o un motor de forță printre sectoarele economiei italiene, fiind considerată un sinonim al Made in Italy și un ambasador al caracterului italian în întreaga lume. Industria alimentară italiană ocupă locul al 2-lea în cadrul industriei prelucrătoare italiene, după sectorul industriei grele.
România este a 15-a piață de destinație pentru produsele agroalimentare italiene, depășită în Europa Centrală și de Est doar de Polonia și Grecia. În 2023, România a importat din Italia produse agricole și agroalimentare în valoare de aproape 884 de milioane de euro, în creștere cu 14,3% față de anul precedent (din care 82% alimente procesate și băuturi).
Principalele produse alimentare italiene importate în România în 2023 au fost preparatele pe bază de cereale, de făină, produsele de panificație și patiserie (112 milioane euro), cafeaua (85,6 milioane euro), dar și brânzeturile și produsele lactate (83,1 milioane euro) și diverse preparate alimentare (81 milioane euro). Tendința pozitivă a continuat și în prima jumătate a anului 2024, importurile acestor produse crescând cu 12,1%. La rândul său, anul trecut, România a exportat în Italia produse agricole și alimentare în valoare de peste 952 milioane de euro, în scădere cu 6,2% față de 2022, Italia fiind prima piață de destinație a exporturilor românești pentru această categorie (doar 28% din aceste exporturi reprezintă produse alimentare procesate și băuturi). Cele mai exportate categorii de produse sunt: cereale, tutun, semințe oleaginoase, legume, lapte și derivate, grăsimi și uleiuri animale și vegetale, carne și derivate.
Italia deține prima poziție pentru mai multe categorii de produse importate în România, care reprezintă și cele mai cumpărate și identificabile produse italiene la nivel mondial: este prima țară furnizoare de roșii conservate (71,3% din totalul importurilor românești de astfel de produse), vinuri (28,7%), dar și ulei de măsline extravirgin (44,2%) și paste făinoase (cotă de 30,9%), ocupând locul al 2-lea ca furnizor de cafea (23,8%) și locul al 3-lea pentru produse din carne uscate și conservate (jamboane, speck, etc. – pondere de 16%), brânzeturi și produse lactate (13,4%), produse de panificație și patiserie (12,1%) și ciocolată și alte preparate care conțin cacao (9,4%).
Produsele agroalimentare italiene sunt cele mai frecvent contrafăcute și imitate în întreaga lume, valoarea contrafacerii alimentelor și a Italian sounding fiind estimată la peste 120 de miliarde de euro pe an, de două ori mai mare decât exporturile anuale italiene de astfel de produse.