Centrul Național de Avertizare din Washington a studiat, timp de 5 luni, paginile de Facebook aparținând unor membrii (în număr de 3.000) care au apreciat, sau au conexiuni cu organizații catalogate de guvernul SUA drept organizații teroriste.
Cercetătorii au descoperit că Grupul Stat Islamic și al-Qaeda, desfășoară o activitate intensă și deschisă pe Facebook și reușesc să atragă un număr îngrijorător de mare de susținători, prin proliferarea unui conținut terorist.
„Eforturile Facebook de a elimina conținutul terorist au fost slabe și ineficiente”, citează un rezumat de 48 de pagini al documentului împărtășit de Centru.
Facebook și alte rețele de socializare au fost puse la zid și criticate pentru faptul că nu au depus destule eforturi pentru eliminarea conținuturilor care promovează ura și violența.
Încrederea utilizatorilor în platforma de socializare Facebook a scăzut simțitor, fapt demonstrat și de declarația unuia dintre co-fondatorii Facebook, Chris Hughes, prin care avertiza că rețeaua socială s-a transformat într-o competiție „înspăimântătoare” în social media și că Mark Zuckerberg se bucură de o influență „uluitoare” asupra atenției a peste două miliarde de oameni din întreaga lume, transmite AFP.
Într-un editorial publicat în The New York Times, Hughes a declarat că focusarea lui Zuckerberg asupra „ascensiunii Facebook, l-a determinat să sacrifice securitatea și civilitatea pentru clicuri” și a avertizat că influența globală a devenit „uluitoare”.
„Facebook acceptă că, odată cu succesul, vine și răspunderea”, a declarat Nick Clegg, vicepreședinte al afacerilor globale și comunicațiilor, „dar nu impui respectarea responsabilitații apelând la destrămarea unei companii americane de succes”, a mai adăugat acesta.
Cel mai problematic aspect referitor la influența Facebook este controlul unilateral al lui Mark Zuckerberg asupra discursului general. Nu există un precedent pentru această abilitate de a monitoriza, organiza și chiar cenzura conversațiile a peste două miliarde de oameni, consideră
Hughes.