Airbus și Dassault au stand comun «SCAF» (sistemul de luptă aerian al viitorului). Cei doi giganți vor prezenta la Salonul aeronautic Bourget, ajuns la a 53-a ediție, macheta în mărime naturală a ceea ce ar putea fi viitorul avion de luptă franco-german. Este un prim pas înainte în fața atotputernicului avion american F-35, spun experți europeni de prestigiu.
În fața unei Americi al cărei președinte practică «o diplomație a negustorului de tunuri», Emmanuel Macron a inaugurat luni Salonul Bourget sub semnul dorinței ferme franco-germane de a asigura viitorul forțelor armate aeriene ale celor două țări. Corespondentul ziarului «Les Echos» anunță sosirea la salon a președintelui Franței la bordul unui avion Airbus pentru realimentare de tipul MRTT și urma ca în cursul după-amiezii să se deplaseze la standul comun Airbus-Dassault unde era pregătită expunerea machetei în mărime naturală a viitorului avion de luptă franco-german. «Nu este doar o simulare… el corespunde unor anumite prime calcule ale inginerilor», a precizat un specialist referitor la macheta expusă care, practic, semnifică punctul de plecare al unui program militar în valoare de mai multe zeci de miliarde de euro până în 2040.
La ora actuală, relevă «Les Echos», Europa exploatează circa 20 de tipuri de avioane de vânătoare diferite: Typhoon, Tornado, Mirage, Rafale și Gripen de fabricație europeană, Mig et Sukhoi de fabricație rusă, F-16, F-18 et F-35 de fabricație americană. Statele Unite au cucerit deja jumătate din Europa cu avionul de vânătoare F-35 produs de Lockheed Martin – adoptat de Belgia, Danemarca, Italia, Olanda, Norvegia, Marea Britanie și, recent, de către Polonia – și încearcă tot ce le stă în putință să împiedice crearea Fondului european de apărare. Reacția ministrului francez al Apărării, Florence Parly, este deja cunoscută. Recent domnia sa declara că «articolul 5 din tratatul NATO nu este articolul F-35».
Semnarea unor acorduri de lucru
În aceste zile, Emmanuel Macron va confirma, împreună cu miniștrii Apărării francez și german, dar și spaniol, că viitorul Sistem de luptă aerian (SCAF) va fi comun, al Germaniei, Franței, Spaniei și, ideal, al mai multor state europene. Miniștrii Apărării Florence, Parly (Franța), Ursula von der Leyen (Germania), cărora li se alătură Margarita Robles (Spania) vor semna «aranjamentul-cadru care structurează organizarea proiectului aeronautic», în timp ce patronii Airbus și Dassault, respectiv Guillaume Faury și Eric Trappier, vor semna acordul industrial care va guverna colaborarea. Scopul: producerea până în 2026 a unui «demonstrator» al viitorului avion de luptă. Pentru a se ajunge la acest rezultat sunt definite deja, pentru următorii doi ani, cinci studii specializate pe sistemele de funcționalitate ale viitorului avion. Germania și Franța vor debloca câte 75 milioane de euro în această toamnă, în plus față de 32,5 milioane deja angajate pentru studierea arhitecturii și de concept lansată în luna februarie anul acesta. Miza, spun specialiștii citați de «Les Echos», este colosală, deși nu este vorba decât de primii pași ai unui program de apărare destinat creării unui sistem de apărare aeriană de generația a 6-a, care permite Europei să rămână pe poziție de vârf în industria apărării.