1 C
București
marți, 26 ianuarie

Emmanuel Macron și Marine Le Pen, “cot la cot” în sondaje pentru următoarele alegeri prezidențiale

Mai sunt 18 luni până la alegerile prezidențiale în Franța și au început deja să apară sondaje de opinie privind șansele posibililor candidați reprezentând partidele politice. Ceea ce remarcă France Presse și presa franceză în acest moment este faptul că președintele în funcțiune, Emmanuel Macron, și lidera partidului de extremă dreapta Rassemblement național, Marine Le Pen, ar putea fi din nou în duel pentru președinția țării după primul tur de scrutin. Niciun alt candidat de stânga sau de dreapta nu pare a fi în măsură să perturbe acest duel, relevă săptămânalul “Obs”. Emmanuel Macron și Marine Le Pen, reiese din sondajul Ifop-Fiducial, s-ar situa pe poziții foarte apropiate, mult înaintea altor candidați, după primul tur de scrutin, dacă alegerile ar avea loc în următoarea duminică.

Această anchetă, realizată pentru “Journal du dimanche” și Sud Radio, îl creditează pe Emmanuel Macron cu 23-26% din voturile exprimate la primul tur de scrutin, iar pe Marine Le Pen, între 24 și 27%.

La alegerile precedente, din 2017, Macron a primit la primul tur de scrutin 24% din voturi, față de 21,3% pentru Marine Le Pen. La turul al doilea, Macron a obținut 66,1% din voturi, iar Le Pen 33,9%.

La Dreapta, o candidatură a lui Xavier Bertrand ar primi la următoarele alegeri 16% din voturi, înaintea lui François Baroin (14%), Valérie Pécresse (11%), Bruno Retailleau (8%) și Rachida Dati (8%).

La Stânga, o candidatură a Anei Hidalgo ar primi 9% din voturi, înaintea lui François Hollande (7% din voturi), Segolene Royal (5%).

Jean-Luc Mélenchon, din partea Extremei Stângi, ar primi 11% din voturi.

În cazul unei candidaturi unice a Stângii, Jean-Luc Mélenchon ar putea obține 15% din voturi la primul tur de scrutin, înaintea Anei Hidalgo și a ecologistului Yannick Jadot (13% amândoi).

Ancheta de mai sus a fost realizată online, între 28 septembrie și 1 octombrie, pe un eșantion de 1.608 persoane de pe listele electorale, cu vârste peste 18 ani. Rezultatul sondajului a fost însoțit de precizarea că actualele intenții de vot nu constituie o prognoză a rezultatelor viitoarelor alegeri, ci un indiciu al raportului de forțe în ziua realizării sondajului.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW