Cam în urmă cu 50 de ani, filmele SF ne făceau să credeam că roboții vor prelua toate sarcinile din casă. Și că o vor face perfect, fără cusur. Timpul a trecut, roboții au devenit realitate, dar și realitatea ne-a dat peste nas. Nu tot ce-i mecanizat și automatizat face treaba perfect. Dar poate că o face totuși mai bine decât noi.
Aspiratorul robot, căci despre el e vorba, s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Și, deși prețurile sunt cu mult mai mari decât ale celor clasice, pare o investiție care merită. Mai ales dacă îl cumperi de la Flanco în rate. Dar, judecând la rece, care sunt părțile bune și părțile mai puțin bune ale unui astfel de aspirator?
Lucruri bune
- Poți să-l programezi. Partea poate cea mai bună este că tu nu trebuie să fii acasă ca să faci curat. Robotul aspiră în locul tău, când vrei tu s-o facă. Și poți chiar să-l programezi să-și facă un obicei din asta. Adică, în fiecare joi, la ora 2:34, auto-aspiratorul va intra negreșit în funcțiune, dacă așa i-ai dat comanda.
- Știe toate dedesubturile. Bănuim că atunci când dai cu aspiratorul, nu te întinzi pe jos, ca să ajungi și în cele mai ascunse colțuri. Dar aspiratoarele robot sunt destul de joase încât să intre și sub canapea, șifoniere pe picioare sau alte piese de mobilier puțin înălțate.
- Dă și cu mopul. E un pas pe care, de obicei, îl sărim. Pentru că după ce ai aspirat fiecare centimetru pătrat din casă, parcă nu-ți mai vine s-o iei de la capăt cu mopul. Dar unele aspiratoare robot sunt 2în1. Aspiră și curăță umed podeaua.
Lucruri mai puțin bune
- Pregătirea. Da, poți să-l programezi să-și facă treaba oricând. Dar tot trebuie să-i creezi condițiile potrivite dinainte. Chiar dacă știe să ocolească obstacole mari, ciorapii, jucăriile și alte obiecte mici lăsate prin casă pot să blocheze duzele de aspirare, așa cum fac și-n cazul unui aspirator clasic.
- Se mai pierde. Aspiratoarele robot au un punct de acumulare pe care-l numesc acasă. Acolo își reîncarcă bateriile după și înainte de o zi de muncă. Un sistem care, în general, funcționează ok. Dar din când în când, se mai întâmplă să nu-și găsească drumul înapoi spre acest punct. Asta înseamnă că o să-l găsești probabil lipsit de energie în mijlocul bucătăriei și cu jumătate de casă neaspirată.
- Mic, dar mic. Dimensiunile reduse sunt un avantaj pentru că îi permit să intre peste tot. Și pentru că n-ai nevoie de o cămară întreagă ca să-l depozitezi. Dar, pe de altă parte, asta înseamnă și un rezervor destul de mic. Care se umple repede și trebuie golit la fel de repede. O problemă în special dacă ai animale în casă, care lasă mult păr pe podea.
- Prețul. Ca să fim sinceri, principalul motiv pentru care oamenii nu aleg un astfel de aspirator este costul. Prețurile sunt cu mult mai mari față de modelele clasice. Pe de altă parte, și tehnologia este complet diferită. Dar să zicem că dacă folosești un card de credit precum CardAvantaj, care împarte prețul în rate, poți să treci peste acest impediment.
Una peste alta, depinde de stilul tău de viață și de cât de greu îți vine să aspiri tu singur prin casă. Robotul nu e perfect încă, dar își face treaba onorabil pentru secolul 21. Încă 100 de ani și sigur vom avea case care se curăță singure.