Ceramica este un cuvant care insufla ceva cald si casnic. Poate ca acesta este un vas grosier in care bunica a pregatit o cina delicioasa intr-un adevarat cuptor sau un set elegant si modern, atat de minunat, incat este ispititor sa mananci si sa bei cafea din ele sau poate, un nou tip de vas de copt la care doar visezi. Multi oameni aleg vase de ceramica fara sa se gandeasca cum sa le foloseasca corect si care sunt diferitele tipuri de vase ceramice. Nu exista doar boluri de ceramica si farfurii ci, dimpotriva, exista si tigai populare din ceramica.
Tipuri de vase de ceramica
Tipurile de vase de ceramica sunt obtinute din lut cu adaos de diferite minerale (feldspat, nisip de cuart, creta etc.) si sunt finisate la temperaturi ridicate, adica se ard. Ceramica se distinge prin structura ei, care poate fi mai fina sau mai aspra. Tipurile de vase ceramice difera in functie de materia prima, tehnologia de productie, porozitate, gradul de absorbtie a apei, culoare etc. Portelanul este cea mai scumpa si sofisticata ceramica alba, cu o nuanta albastrie, sonora si translucida in partile mai subtiri. Pentru tacamurile de zi cu zi, se foloseste faianta mai poroasa si ceramica grosiera cu zid gros, din argila rosie si galbena (teracota). De-a lungul secolelor tehnologiile de productie s-au imbunatatit, au fost adaugate materiale noi, dar aceste baze ale ceramicii au ramas. Atunci cand alegi vase si boluri de ceramica trebuie sa acorzi o atentie deosebita emailurilor, deoarece calitatea acestora iti poate afecta sanatatea. Ceramica este acoperita si vopsita cu compusi minerali siguri, dar nu intotdeauna. Falsurile ieftine pot contine metale grele, cum ar fi plumbul, care atunci cand este ingerat iti poate otravi organismul.
Tipuri de vase de ceramica de la bol la o oala
Intr-un magazin de produse HoReCa precum RoseHome gasesti o varietate de vase de ceramica cum ar fi farfurii, farfurioare, boluri de ceramica, cani si ceainice de diferite dimensiuni si modele. Platourile, vazele, castroanele, canile, ulcioarele de lapte, platouri pentru desert si multe alte obiecte nu sunt neaparat destinate restaurantului. Conteaza nu numai ceea ce mancam, ci si in ce mancam. Atmosfera mesei, culorile si decorarea mancarurilor ne afecteaza direct, la fel ca si calitatea materialului vaselor. Cel mai adesea, o farfurie de ceramica este potrivita pentru diferite conditii de utilizare, ceea ce iti va permite sa combini metodele de gatit.
Vase de ceramica – Caracteristici
Vasele ceramice moderne pot fi introduse in cuptor, pot fi puse pe o soba cu gaz, arzator electric si plita de inductie. Secretul este ca vasele de ceramica si bolurile de ceramica sunt rezistente la caldura, fiind consolidate cu un fund termorezistent, care adapteaza materialul fragil la cele mai severe conditii. In acelasi timp, toate avantajele produselor ceramice au ramas neschimbate: capacitate de caldura ridicata, prietenie cu mediul si capacitatea de a mentine vasul cald timp indelungat.
Cum sa alegi un bol de ceramica, tinand cont de sarcinile si nevoile tale?
Pentru fabricarea bolurilor ceramice si a vaselor in general, se folosesc materii prime naturale – lut. Argila este un mineral uimitor. Expunerea la temperaturi ridicate face ca vasele sa devina durabile si rezistente la umiditate. Pentru a imbunatati proprietatile materialului, compozitia include diferiti aditivi si componente de armare. Inca din cele mai vechi timpuri, produsele din lut au fost coapte in cuptoare. Ustensilele de bucatarie din ceramica sunt neaparat acoperite cu email, care intareste materialul si inchide in mod sigur porii. Pentru producerea bolurilor ceramice, este nevoie de compozitii speciale de glazura si email. Acoperirea superioara este in mod obligatoriu rezistenta la caldura si la temperaturi inalte, iar in interior exista un strat neted antiaderent, rezistent la zgarieturi.