Începând din luna septembrie, Australia este devastată de incendii de o violență fără precedent. Statele Victoria și Nouvelle-Galles Sud, situate în sud-estul Australiei, sunt cuprinse de aproape șase luni de incendii gigantice, fenomen care, spune presa locală, nu a mai avut loc de mai multe decenii în zonă. Apare întrebarea, pentru unii, dacă ceea ce se petrece la ora actuală în Australia este în totalitate efectul încălzirii climei la nivel planetar.
Ingredientele declanșării incendiilor din Australia au constat în terenuri foarte uscate și temperaturi mult deasupra mediei sezoniere. De la începutul verii în Australia, temperaturile au crescut considerabil, bătând toate recordurile. Astfel, spun surse locale, în vasta regiune plată Nallarbor, aproape fără arbori, situată în sudul țării, temperatura a ajuns în 19 decembrie 2019 la 49,9 grade C, un record istoric.
Clima este totuși coresponsabilă
Este dificil, spun unii experți, să se stabilească o legătură clară între megaincendiile din Australia și schimbările de climă. Există însă unele argumente în favoarea acestei posibilități. Evidenţa temperaturilor medii înregistrate în insulă începând din 1910 arată că încălzirea climei a început să fie sesizată în anii ’80. Apoi, începând din 2013, creșterea temperaturii la nivelul Australiei a fost de 1 până la 3 grade C în medie, cu un „vârf” în 2019. Cercetătorul francez în domeniul schimbărilor de climă Robert Vautard este prudent față de ideea atribuirii incendiilor gigantice actuale din Australia schimbărilor climatice, dar constată și recunoaște public o creștere netă a valurilor de căldură, propice incendiilor actuale de o amploare necunoscută acum câteva decenii.
Scenariul impactului fenomenului meteorologic denumit pyrocumulonimbus (suflul dragonului)
Este considerat de unii australieni a fi o cauză a extinderii rapide și vaste a incendiilor. Fenomenul constă în crearea unor nori monștri de fum deasupra unui incendiu, agravându-l, provocând adevărate tornade de foc, vânt puternic, fulgere, tunete și pagube imense. Specialiști de la NASA cred că acest fenomen a jucat un rol important și în cazul incendiilor din Australia.
Fumul din Australia face turul planetei
Valurile imense de fum emis de incendiile din Australia s-au deplasat deja pe jumătate din planetă. În trecere, ele au depus cenuşă pe ghețarii din Nouă Zeelandă, grăbind topirea. Fumul, spun specialiștii, se va diminua în următoarele luni. Mai grele probleme fac gazele cu efect de seră emise prin arderea pădurilor australiene, care vor rămâne în atmosfera o mai îndelungată perioada de timp. În viitor, spune cercetătorul Robert Vautard, riscul secetelor în Australia este mai mare, ceea ce poate provoca o repetare a episoadelor din acest an, poate chiar mai grave, dat fiind că încălzirea Terrei nu poate fi oprită. Un studiu elaborat de cercetătorii de la universitatea East Anglia(din Statele Unite), făcut public la 14 ianuarie, susține totuși „existența clară a unei legături între schimbările de climă și frecvența și intensitatea incendiilor ce au loc în mai multe regiuni ale planetei”. Apare, deci, necesară gestionarea pădurilor și terenurilor, analizarea cauzelor incendiilor, împotriva cărora se poate reacționa.
De ce sa nu stea oamenii in Focurile Iadului inca de acum din viata pamanteasca, prin incendiile de vegetatie, daca se comporta si gandesc ca diavolii?
fire 7 Jesus 7, F.I.R.E. FR-Flower, IE-Elijah. The flower of Jesus and Elijah.