Shaorma este acel gen de preparat culinar pe care îl savurezi doar din când în când, ca pe o plăcere vinovată. După un asemenea festin, parcă acorzi mai multă atenție numărului de calorii și cantității de grăsimi, din dorința de a compensa mica „evadare”.
Ei, bine, shaorma nu trebuie neapărat să reprezinte o mâncare nesănătoasă. Cu puțină creativitate, o poți transforma într-un prânz nutritiv și consistent, dar și prietenos cu silueta. Iată cum!
1. Prepară sosurile în casă
De cele mai multe ori, cel mai puțin sănătos ingredient dintr-o shaorma este sosul. Fie acesta este plin de conservanți, zahăr, sare și grăsime, fie este, pur și simplu, folosit în exces.
De aceea, dacă vrei să prepari chiar tu o shaorma sănătoasă, asigură-te că ai grijă ce sosuri adaugi în lipie. Cea mai sigură variantă este să pregătești chiar tu unul sau două sosuri delicioase, din ingrediente proaspete.
De exemplu, poți pune în blender câteva roșii sau passata de tomate, alături de câteva frunze de busuioc proaspăt, un cățel de usturoi, sare și piper. Va rezulta un ketchup homemade, mult mai sănătos decât unul din comerț.
Dacă îți place maioneza, o poți pregăti și pe aceasta acasă, având grijă să reduci cantitatea de ulei. Apoi, adaugă o singură linguriță de sos într-o lipie.
2. Schimbă raportul ingredientelor
Gustul unei shaorma bune este dat de combinația inedită de ingrediente. Cine spune că o lipie trebuie să fie plină de carne prăjită, cartofi și sosuri grele? Poți obține același gust apetisant, dar un produs mult mai sănătos, ajustând cantitățile.
Astfel, când asamblezi shaorma, pune mai puțină carne și adaugă, în schimb, mai multă salată verde și un plus de pătrunjel.
Dacă, totuși, nu ai timp să gătești pentru cină, poți comanda cea mai sănătoasă shaorma de la Divan, cu lipie de casă. Poți menționa în comandă că dorești mai multe legume verzi și mai puțini cartofi prăjiți sau poți exclude maioneza.
3 Prepară cartofii prăjiți la cuptor
Sintagma „cartofi prăjiți la cuptor” poate crea confuzie. Cu toate acestea, poți pregăti cel mai gustoși cartofi, în timp record, cu minimum de ulei.
Nu trebuie decât să tai cartofii pai, păstrând aproximativ aceeași grosime. Astfel, ei se vor găti uniform. Pune cartofii tăiați într-un bol și amestecă-i cu o lingură de ulei, sare, piper și boia afumată.
Întinde cartofii pe o hârtie de copt și coace-i la 180 de grade, până devin aurii. Vor avea aceeași textură crocantă la exterior, iar interiorul va fi moale și pufos, exact ca atunci când îi prăjești în ulei.
4. Alege carne slabă sau elimin-o complet
De obicei, shaorma se prepare cu vită sau porc, ori un amestec între acestea. Dacă dorești o variantă mai sănătoasă, cu mai puțină grăsime, poți opta pentru carnea de pui sau curcan.
Dacă vrei să elimini de tot produsele de origine animală, pentru o shaorma vegană, o poți face fără probleme. Poți înlocui carnea cu chifteluțe de tip falafel sau cu un mix de legume coapte. Folosește dovlecel, morcovi, vinete și ardei pentru o combinație excelentă de arome.
5. Adaugă un mix sănătos de legume
Când vrei să transformi o shaorma într-un preparat sănătos, dar nu ai foarte mult timp la dispoziție, adopta o soluție rapidă.
Adaugă în lipie roșii proaspete, castraveți, ardei gras, pătrunjel, varză albă și roșie sau salată verde, de tip lollo sau iceberg. Vei obține o shaorma cu textură deosebită, cu un gust proaspăt și cu o compoziție nutritivă și plină de vitamine.
Așadar, orice variantă ai alege, acum poți mânca shaorma ori de câte ori ai pofta de deliciosul preparat. Nu trebuie decât să apelezi la trucurile de mai sus. Poftă bună!