Desemnarea lui Micheal Martin, liderul partidului de centru-dreapta Fianna Fail, pentru funcția de prim-ministru al Irlandei, la capătul mai multor luni de negocieri între partidele politice, a avut loc sâmbătă, în urma unui vot exprimat în Camera inferioară a parlamentului irlandez. În favoarea lui s-au pronunțat 93 deputați, contra 63 și 3 abțineri. Camera inferioară a parlamentului irlandez numără în prezent 160 de membri. Un loc îi revine președintelui Camerei, care nu participă la vot.
De precizat că Micheal Martin preia conducerea unui guvern de coaliție în care partidul său va coabita cu formațiunea centristă rivală Fine Gael și cu Verzii. Este pentru prima oară când cele două partide centriste irlandeze, Fianna Fail și Fine Gael, inamici jurați încă de la războiul civil din 1922, se aliază la guvernarea țării. Tot sâmbătă, relatează agențiile de presă, noul premier s-a deplasat la reședința președintelui irlandez, Michael D. Higgins, care i-a confirmat oficial numirea în funcția de premier. Reamintim că Micheal Martin îi succede la conducerea guvernului lui Leo Varadkar, liderul partidului Fine Gael.
Multe luni de negocieri. O coaliție cu conducere turnantă
Irlandezii s-au prezentat la urne în luna februarie anul acesta, dar niciun partid nu a obținut majoritatea necesară pentru a putea guverna singur. După mai multe luni de negocieri în plină pandemie, Fiana Fail, Fine Gael și verzii au ajuns la un acord de constituire a unui guvern, fără naționaliștii partidului Sinn Fein, ajunși totuși pe primul loc în ce privește numărul de voturi obținute. Guvernul va avea o conducere turnantă. Micheal Martin, liderul partidului Fianna Fail, este grupul parlamentar cel mai important, cu 38 locuri din cele 160 cât are Camera inferioară a parlamentului și va conduce guvernul până în decembrie 2022. Într-o declarație făcută sâmbătă, după votul ce l-a adus în frunta noului guvern, Micheal Martin a declarat că lupta cu pandemia va fi prioritatea guvernării sale. El a explicat de asemenea că Irlanda se află într-o recesiune ce impune măsuri urgente vizând relansarea economică și lupta cu alte provocări legate în special de criza de locuințe abordabile și cea climatică.