Roma se felicită pentru succesul repurtat „pe toată linia” la summitul european de la Bruxelles. Italia va primi… 209 miliarde de euro din cele 750 miliarde ale planului de relansare Next Generation EU. Apoi, resursele vor fi deblocate cu „majoritate calificată” a statelor membre și nu prin vot unanim, așa cum dorea Olanda.
„Demnitatea noastră a fost respectată. Cu peste 200 miliarde de euro, vom putea redemara ţara”, a declarat plin de satisfacție, la încheierea summitului european, prim-ministrul italian Giuseppe Conte. Corespondentul permanent la Roma al ziarului „Les Echos” afirmă în comentariul său că, la Bruxelles, premierul italian s-a poziționat în lider de opinie al țărilor din Sudul european, sfidând pur și simplu „egoismul țărilor «frugale» care pun în pericol viitorul proiectului european”. Acum, spune corespondentul menționat, „Peninsula își vede propriul viitor într-o lumină mai optimistă, deși se știe că ajutoarele europene nu vor scuti Italia de cea mai gravă recesiune a zonei euro având drept posibil efect prăbușirea PIB-ului sau, anul acesta, cu peste 11%”.
Pasionați de comparații fotbalistice, relatează corespondentul citat, presa și clasa politică italiană au făcut front comun în „susținerea unanimă a echipei naționale ce urma să joace meciul secolului” la Bruxelles. Și, echipa premierului Conte „a obținut victoria în ultimul minut…”. Până și Liga lui Matteo Salvini (extremă stânga) și-a oprit criticile la adresa guvernului de teamă să nu dăuneze negociatorilor aflați la Bruxelles.
„Italia, principalul beneficiar al planului european”
Sub astfel de titluri, presa italiană de marți dimineață salută „succesul istoric” repurtat de Italia la summitul de la Bruxelles. Începând cu statutul de principal beneficiar al planului de relansare în valoare de 750 miliarde de euro, chiar dacă partea subvențiilor a fost redusă de la 500 la 390 miliarde.
Este adevărat, partea primită ca subvenții de către Roma a fost ușor diminuată, cu 3,8 miliarde, ridicându-se la 81,4 miliarde de euro. Dar, subliniază oficialii italieni, partea împrumuturilor a fost majorată cu 27% și se ridică la 127 miliarde de euro. Giuseppe Conte consideră un succes ceea ce a obținut, în condițiile în care nu spera, inițial, decât eventual la 173 miliarde.
Important: riscul unui veto din partea țărilor „frugale” este înlăturat. Comisiei de la Bruxelles îi va reveni competența de a aproba planurile naționale pentru a se putea accede la fonduri europene, iar apoi Consiliului European, cu o majoritate calificată a membrilor UE (55% din totalul membrilor și 65% din populația UE). Nicio unanimitate, așa cum dorea Mark Rutte. El a obținut în schimb posibilitatea ca unui stat să i se suspende accesul la fonduri în cazul nerespectării angajamentelor luate. Premierul Conte, informează corespondentul ziarului „Les Echos”, a anunțat formarea rapidă a unei „task force” care va dialoga cu opoziția pentru perfectarea planului național de relansare. „Guvernul italian este puternic și succesul repurtat la summitul european îl întărește și mai mult”, a declarat Giuseppe Conte. „De acum încolo avem o mare responsabilitate. Cu cele 209 miliarde de euro putem acționa. Haideți să ne grăbim!”, a lansat premierul Conte, citat de corespondentul la Roma al „Les Echos”.