Germania: Previziuni cu o lună înaintea alegerilor legislative ce vor aduce un nou cancelar în locul Angelei Merkel

Alegerile legislative de la sfârșitul lunii septembrie vor oferi surprize pe scena politică a Germaniei? O întrebare în suspensie, chiar dacă timpul rămas pentru continuarea campaniei electorale este deja foarte scurt. Un sondaj de opinie dat publicității acum două zile dădea – la intențiile de vot – Partidul Social-Democrat (SPD) pentru prima oară înaintea conservatorilor Angelei Merkel și a ecologiștilor. O adevărată surpriză, spun analiști politici berlinezi citați de corespondenții presei străine, anunțând un scrutin «mai indecis ca niciodată». De altfel, alianța conservatoare formată din Uniunea creștin-democrată (UCD) și partidul bavarez UCS scad fără încetare în sondaje de la începutul anului. Și, pentru prima oară din 2006, Partidul Social-Democrat (SPD) este dat în fruntea intențiilor de vot. Nu este un scrutin oarecare, spun comentatorii, fiind vorba ce aduce la conducerea țării un nou cancelar, după domnia de 16 ani a Angelei Merkel.

Potrivit anchetei realizate de institutul Forsa pentru RTL și N-TV, difuzat marți, SPD a trecut pe primul loc în preferințele alegătorilor, cu 23% din intențiile de vot, urmat de UCD-UCS cu 22% din intențiile de vot, cel mai scăzut scor înregistrat din 1984. De remarcat faptul că social-democrații vin după luni de zile cu doar circa 15% din intențiile de vot, în urmă Verzilor care cumulează 18% din intențiile de vot, liberalii FDP 12%, extremă dreapta AfD cu 10% și extremă stânga Die Linke cu 6% din intențiile de vot.

UCD, condus de Armin Lachet, preferatul Angelei Merkel, în dificultate

UCD cu aliatul său UCS au scăzut vertiginos în sondaje, până la 22% din intențiile de vot, față de circa 30% în urmă cu câteva săptămâni și chiar 36% la începutul anului. O evoluție ce a determinat-o sâmbăta trecută pe Angela Merkel să se angajeze personal, pentru prima oară; în lupta electorală a taberei conservatoare la Berlin. Ea i-a adus un sprijin ferm candidatului preferat de ea să-i urmeze la funcția de cancelar, Armin Laschet. Fragilizat în urma unei serii de stângăcii, acte neîndemânatice, Laschet a dat asigurări că va lupta din toate puterile «pentru ca țara să nu fie condusă de ideologi». Partidul său, UCD, a spus Laschet la un miting electoral de sâmbătă, care a dominat viața politică a Germaniei după război, vrea să guverneze nu pentru că dorește pur și simplu să guverneze, ci pentru că noi dorim să guvernăm pentru ca Germania să meargă pe drumul cel bun».

Creștere surprinzătoare a SPD

Surpriza a venit în ultimele săptămâni de la social-democrați, conduși în campanie de vicecancelarul și competentul ministru de Finanțe Olaf Scholz. Dacă la alegerile din 26 septembrie social-democrații ajung victorioși, spun analiști politici germani, social-democrații pot construi mai multe coaliții, cu Verzii, cu Die Linke, cu ecologiștii și liberalii sau chiar cu conservatorii și liberalii. Reputat pentru carisma sa și talentul de orator, Olaf Scholz și-a creat înainte de toate o imagine de competent, în timp ce în campania electorală, candidații conservatorilor și al Verzilor trebuiau să se apere în fața acuzațiilor de plagiat. Apoi, proasta gestionare politică în perioada gravelor inundații din Vestul țării l-a costat mult pe conservatorul Armin Laschet, favorizându-l pe social-democrat. Rezultatele scrutinului legislativ din septembrie în Germania, relevă corespondenții presei străine acreditați la Berlin, este urmărit cu mare interes în toată Europa.


- PUBLICITATE -

3 COMENTARII

  1. Oare mandrul nostru nazism jerman prin care am instaurat diktsartura sanitara dim ue si celelalte atrocitati din vremea asa zisei pandemii se va prabusi la aceste alejeri trucate de noi?

  2. Ar trebui sa le platim despagubiri tarilor dim ue pentru toate atrocitatile comise in spitale pe timpul pandemiei, 2020-2021 la ordinele noastre nemiloase ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW