Paul Milgrom, 72 ani, și Robert Wilson, 83 ani, au conceptualizat o teorie privind optimizarea vânzărilor prin licitație, utilizată în special la atribuirea frecvențelor telecom, inclusiv 5G.
Concret, Premiul Nobel pentru Economie le-a fost decernat celor doi economiști americani pentru „ameliorarea teoriei licitațiilor și pentru inventarea unor noi formate de licitații”, „în beneficiul vânzătorilor, al cumpărătorilor și al contribuabililor din întreaga lume”, a precizat juriul Academiei suedeze de Științe. „Vânzările la licitație sunt pretutindeni și au legătură cu viața noastră cotidiană”, a subliniat juriul.
Cei doi economiști americani sunt la originea conceptului utilizat la vânzarea licențelor benzilor de frecvență în telecomunicațiile Statelor Unite. Amândoi premiații sunt profesori la universitatea Stanford și sunt cunoscuți pentru activitatea depusă la crearea mecanismelor de atribuire a crenelurilor de aterizare în aeroporturi.
Reamintim că, anul trecut, acest premiu a fost atribuit unui trio de cercetători specializați în lupta contra sărăciei: americanii Abhijit Banerjee și Michael Kremer și franco-americanca Esther Duflo, cea mai tânără laureată din istoria acestui premiu.
Cu premiul pentru Economie s-a încheiat „sezonul Nobel”, marcat de aspecte, anul acesta, inedite: un premiu (cel pentru Pace) acordat unei organizații, respectiv Programului alimentar mondial, o organizație a ONU angajată în lupta contra foametei și mai multe femei onorate cu astfel de înalte distincții. Joi, poeta americană Louise Glück a primit premiul Nobel pentru Literatură, americanca Andrea Ghez a devenit co-laureată a premiului Nobel pentru Fizică, iar alte două femei au intrat, împreună, în istoria Nobelului pentru o importantă descoperire în domeniul geneticii, respectiv franțuzoaica Emmanuelle Charpentier și americanca Jennifer Doudna.
Incet /dar sigur, se va da premiul Nobel si pentru prostie .