Belarus: Lukașenko continuă să se lupte cu propriul popor. Manifestațiile anti-regim continuă, iar represiunile forțelor de ordine devin tot mai violente


Făcând uz de vehicule blindate, tunuri cu apă, bastoane, grenade asurzitoare, forță fizică, arestări masive, poliția belarusă a intervenit din nou duminică, cu o și mai mare duritate, împotriva manifestanților de la Minsk, opuși în continuare realegerii, prin fraudă electorală, a lui Lukașenko la președinția țării.

Corespondenții agențiilor de presă prezenți la Minsk relatează că recurgerea, duminica aceasta, într-o astfel de amploare la arsenalul de reprimare este o premieră de la declanșarea protestelor în urma alegerilor prezidențiale frauduloase din luna august. Represiunile și arestările ce au depășit cifra de 150 din această duminică sunt apreciate drept cele mai violente comise în ultimele săptămâni de forțele de intervenție coordonate de însuși Lukașenko.

Imagini difuzate de presa independentă din Belarus au arătat numeroasele arestări violente operate de poliția anti-revolte OMON sau de către bărbați în civil, cagulaţi și înarmați cu bastoane, care băteau manifestanții și îi aruncau în dube. Alte imagini au arătat vehicule echipate cu tunuri de apă, rulând la viteză redusă și proiectând asupra manifestanților un lichid de culoare oranj.

Potrivit organizației neguvernamentale Viasna, au fost arestate cel puțin 150 de persoane, majoritatea la Minsk (proteste având loc duminică și în alte orașe din Belarus), între care se află și peste 30 de jurnaliști. Din aceeași sursă s-a aflat că numărul manifestanților de duminică ar fi putut fi mult mai mare, dar autoritățile, la ordinul Ministerului de Interne, au blocat accesul la Internet, au redus funcționarea transportului în comun și au plasat în diverse puncte vehicule blindate pentru a împiedica mobilizarea.

Surse informate au relatat că Aleksandr Lukaşenko a mers, sâmbătă, într-o închisoare din Minsk pentru a se întâlni cu lideri ai opoziţiei aflați în stare de arest. Președintele ar fi petrecut mai bine de patru ore vorbind cu protestatarii, cărora le-a transmis că „legea nu poate fi scrisă în stradă”. Se spune că ar fi sugerat că este deshis pentru negocieri cu liderii opoziției, dar detalii pe acest subiect nu sunt deocamdată cunoscute.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Ma bat ca sa intram in UE . Motivul ar fi ca militia noastra bate demonstrantii la fel de bine ca jandarmii lu Macrou la Paris, ca polizeii lu Anjelika la Berlin, ca armata rejelui la Madrid, deci suntem tara demoncrata ce meritam sa facem parte cu adevarat dim UE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW