Reuniți virtual sâmbătă și duminică sub egida Arabiei Saudite, șefii de stat și de guvern ai țărilor G20 s-au angajat să furnizeze tuturor statelor un acces echitabil la vaccinul anti-Covid-19 și să răspundă cu finanțările necesare. Ei și-au împuternicit miniștrii de Finanțe să acționeze pentru reducerea poverii datoriei țărilor cele mai sărace.
„Noi”, se spune în comunicatul final al summitului, „am mobilizat resurse pentru a răspunde nevoilor de finanțare imediată în domeniul sănătății mondiale, vizând susținerea cercetării, dezvoltării, fabricării și distribuirii de diagnostice, tratamente și vaccinuri sigure și eficace împotriva Covid-19”.
Recunoscând vaccinarea ca un „bun public mondial”, șefii de stat și de guvern ai țărilor G20 – fără a menționa cifre – au indicat de asemenea că susțin toate eforturile de colaborare, în special „ACT-Accelerator”, un dispozitiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ce garantează că țările bogate nu vor monopoliza tratamentele, testele sau vaccinurile.
În intervenția sa, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a reamintit – legat de această inițiativă – că sunt necesare 28 miliarde de dolari, din care 4,2 miliarde la finele acestui an pentru finanțarea ei. LIderii G20 promit, în manieră generală, că vor acoperi necesarul de finanțare existent în momentul în care ei înșiși lansează campania de vaccinare pe scară largă. Statele Unite au în plan lansarea vaccinării masive la mijlocul lunii decembrie, în speranța că se va ajunge la o imunitate colectivă în luna mai. În ce privește Europa, ea organizează aprovizionarea.
G20 se angajează să susțină țările cele mai sărace lovite de pandemie
Conștient de impactul sanitar și economic al pandemiei asupra țărilor cele mai sărace, G20 a ținut să precizeze că „rămâne determinat să susțină toate țările în curs de dezvoltare și țările cele mai sărace”. În consecință, a fost salutată prelungirea până în iunie 2021 a moratoriului asupra serviciului datoriei pentru țările cele mai sărace ale planetei, decis în aprilie anul acesta. De relevat că, la 13 noiembrie, 46 de țări au beneficiat de această înlesnire oferită de G20 care a valorat 5,7 miliarde de dolari.
Până în primăvara următoare, miniștrii de Finanțe ai țărilor G20 vor examina posibilitatea prelungirii acestei înlesniri pentru încă 6 luni. Știind că această inițiativă nu este suficientă, liderii G20 au aprobat de asemenea o altă inițiativă – pusă la punct de miniștrii de Finanțe în urmă cu o săptămână – vizând restructurarea sau anularea în viitor a unor datorii.
Show-ul lui Donald Trump
Foarte așteptat la ceea ce avea să fie ultima sa prestare în față omologilor din G20, Donald Trump „și-a dat în petic”.
Corespondenți ai agențiilor de presă relatează că sâmbătă, într-o scurtă alocuțiune după cea de deschidere a regelui Arabiei Saudite, Donald Trump s-a limitat la a lăuda propriul bilanț, în special acțiunea sa pentru „lansarea tratamentelor revoluționare și dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid într-o perioadă scurtă de timp”. Și cu acest prilej, a relatat pentru AFP un participant la summit, Donald Trump, care contestă înfrângerea sa în alegerile de la 3 noiembrie, a făcut o declarație considerată de omologii săi „penibilă”. „Mă bucur să lucrez cu dumneavoastră și în viitor, pentru o lungă perioadă de timp”. S-a aflat de asemenea că Donald Trump, care a busculat precedente reuniuni ale G20 prin contestarea virulentă a multilateralismului, a părăsit Casa Albă (după prima sa scurtă intervenție video) pentru a merge la clubul său de golf situat în apropiere de Washington.
Duminică a surprins din nou. A profitat de unele intervenții referitoare la schimbările de climă și efectele lor dezastruoase, pentru a-și reafirma ostilitatea față de Acordul climatic de la Paris, spunând că „este injust și parțial” și că a fost conceput „pentru a ucide economia americană”.
UE= al 4-lea REICH ?