0.4 C
București
joi, 28 ianuarie

Negocierea acordului post-Brexit, în totală incertitudine

Presa europeană, oficiali ai UE anunțau săptămâna trecută că la ultima rundă de negocieri privind acordul referitor la relațiile comerciale post-Brexit între Regatul Unit și țările europene s-au înregistrat unele progrese. Corespondentul ziarului economic “Les Echos” la Bruxelles spune însă, fără rețineri, că dacă există, într-adevăr, unele progrese, ele “rămân încă foarte mici pentru a soluționa punctele de blocaj”.

După contaminarea cu Covid-19 a unuia dintre negociatorii europeni, săptămâna trecută, discuțiile au continuat și vor continua de la distanță, din autoizolare, pentru a se permite testarea persoanelor potențial infectate, dar asimptomatice. Echipa britanică de negociatori a părăsit Bruxellesul pentru Londra, de unde s-au angajat să continue negocierile, dată fiind apropierea sfârșitului lunii noiembrie, termen-limită pentru finalizarea negocierilor privind relațiile viitoare UE-Regatul Unit.

O reprezentantă a Comisiei Europene a luat imediat legătura cu ambasadorii la Bruxelles ai țărilor membre ale Uniunii, cărora le-a făcut cunoscut că, într-adevăr, s-au făcut unele progrese la negocierile cu Londra, în special în domeniile tehnic și juridic. Dar, în punctele mari ale blocajului – pescuitul, concurența echitabilă și guvernanța relațiilor viitoare – nu există semne ale unui posibil compromis. În continuare, este necesar un deblocaj politic.

Ipoteza unui acord tardiv

Pentru a nu fi acuzați de rea-voință, europenii fac totuși declarații pozitive. Vinerea trecută, spune “Les Echos”, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a jucat acest rol, semnalând înregistrarea unor “progrese ceva mai bune” în dosarele importante ce privesc relațiile post-Brexit. Nu a omis însă să avertizeze că este încă mult de lucrat și că “totul trebuie finalizat înainte de sfârșitul acestui an”.

În acest climat de incertitudine, semnalează “Les Echos” din surse informate , începe să fie evocată o nouă ipoteză – aceea a unui alt acord care ar putea interveni târziu, către finele anului. De unde ideea aplicării provizorii a unei formule care să permită menținerea unei relative fluidităţi a schimburilor comerciale la începutul lunii ianuarie.

Pentru moment, relatează corespondentul “Les Echos”, unii, aici la Bruxelles, se așteaptă “la mai rău”. O asemenea perspectivă se desprinde și din declarațiile președintelui Macron sau ale premierului belgian, De Croo, la videoconferința șefilor de stat și de guvern de joia trecută, care și-au chemat omologii să se pregătească pentru un “alt acord” în cazul eșecului negocierilor actuale . Iar ministrul britanic de Finanțe, Rishi Sunak, a declarat în acest weekend că “nu se pune neapărat problema încheierii unui acord cu orice preț”, după care a adăugat: “Dacă nu reușim să ajungem la un acord, asta se datorează faptului că europenii nu s-au învoit”.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW