Cei mai mulți români ajung la medic prea târziu, după ce bolile care puteau fi prevenite avansează și produc probleme grave de sănătate. Multe persoane sar peste consultul medical de rutină, neînțelegând importanța verificării anuale a stării de sănătate. Analizele și investigațiile efectuate la timp pot evalua riscul de dezvoltare a unor afecțiuni. De asemenea, diagnosticarea unor afecțiuni în stadiu incipient permite inițierea timpurie a tratamentului, ceea ce crește rata de succes terapeutic. Un exemplu bun este cel al cancerului de col uterin – în stadiu incipient, și la care șansele de vindecare prin tratament sunt de peste 90%. Te-am convins că trebuie să mergi anual la medic? Atunci, iată care sunt analizele și investigațiile care se fac în fiecare an.
Analize de laborator
Anual, se recomandă efectuarea unor analize de sânge, dar și a sumarului de urină și examenului coproparazitologic (analiza fecalelor). Analizele de sânge includ:
- Hemoleucograma (dozarea celulelor albe și roșii ale sângelui)
- Profilul lipidic (colesterol total, colesterol HDL, colesterol LDL, trigliceride)
- Glucoza serică
- Transaminaze
- Uree
- Creatinină
- Acid uric
- Proteina C reactivă
- TSH
- Sideremie
- VSH
- FT4
- Proteinemie
- Antigenul specific prostatic (la bărbați)
Toate acestea ajută la diagnosticarea unor afecțiuni sau la evaluarea riscului pentru unele boli. Valorile anormale ale hemoleucogramei pot indica o anemie sau o infecție. TSH și FT4 ajută la evaluarea funcției tiroidiene. Profilul lipidic ajută la evaluarea riscului cardiovascular. Sumarul de urină și examenul coproparazitologic ajută la depistarea infecțiilor. Rezultatele anormale ale sumarului de urină pot indica o afecțiune renală.
În funcție de vârstă, gen, istoric medical personal și familial, medicație, analizele pot fi mai complexe.
Consult stomatologic
Consultul stomatologic anual are rolul de a depista eventualele afecțiuni dentare și gingivale. Cariile se dezvoltă lent și sunt mai ușor de tratat în stadiu incipient. De asemenea, boala parodontală trebuie depistată și tratată timpuriu, pentru a preveni pierderea dinților. Tartrul care nu este îndepărtat la timp favorizează boala parodontală. Afecțiunile dentare severe sunt dificil de tratat, iar tratamentul este mult mai costisitor decât măsurile de prevenție – vezi clinică stomatologică în București.
Consult și investigații ginecologice
În cazul femeilor, consultul ginecologic anual aduce informații despre sănătatea organelor genitale. Testul de screening Babeș-Papanicolau ajută la depistarea celulelor pre-canceroase și canceroase de la nivelul colului uterin, ceea ce permite inițierea timpurie a tratamentului și crește șansele de vindecare. Analiza secrețiilor vaginale permite depistarea infecțiilor la acest nivel. Examenul clinic al sânilor, ecografia mamară și cea pelvină/transvaginală evaluează sănătatea sânilor și organelor genitale interne.
Consult oftalmologic
Consultul oftalmologic trebuie efectuat anual, mai ales, după vârsta de 50 de ani și, în special, în cazul pacienților cu diabet. După această vârstă, există risc de apariție a degenerescenței maculare legate de vârstă și a glaucomului.
Consult dermatologic
Consultul dermatologic de rutină ajută la identificarea semnelor cancerului de piele și este recomandat persoanelor peste 40 de ani. De asemenea, pacienții trebuie să își examineze singuri alunițele în fiecare lună, pentru depistarea modificărilor.
Ecografia abdominală
Ecografia abdominală ajută la examinarea tuturor organelor din abdomen (stomac, ficat și vezică biliară, splină, intestine, rinichi, vezică urinară). Astfel, se pot depista afecțiuni de structură, cum ar fi chisturi, tumori, calculi, organe mărite de volum.
Electrocardiograma
Electrocardiograma (sau EKG-ul) este o investigație ce examinează funcția electrică a inimii. Acest test poate depista o mulțime de afecțiuni cardiovasculare (aritmii, cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă etc.). Investigația presupune atașarea unor electrozi de pieptul, încheieturile și gleznele pacientului, iar înregistrarea durează câteva secunde.
Osteodensitometria
Osteodensitometria este o investigație medicală care evaluează densitatea minerală osoasă. Testul este recomandat, mai ales, după vârsta de 50 de ani, atunci când crește riscul de dezvoltare a osteoporozei – femeile la menopauză au un risc ridicat.
Pe lângă aceste analize și investigații, medicul îți poate recomanda și altele în plus. Acest lucru depinde de riscurile la care ești expus, de afecțiunile de care suferi și de predispoziția genetică pentru unele boli.
Așadar, nu omite analizele și investigațiile anuale, deoarece acestea ajută la prevenirea multor afecțiuni periculoase. Solicită medicului de familie o trimitere pentru analize de rutină.