Depozitarea marfurilor a incetat sa fie o subsidiara a afacerilor mai mari si a devenit o industrie in sine, cu reguli proprii si cu o dezvoltare tot mai puternica in ultimii ani. Indiferent de tipul de marfuri depozitate (alimentare, electronice si electrocasnice, obiecte de imbracaminte si asa mai departe), este important ca si acest domeniu sa fie cat mai eficient pentru a micsora costurile si, implicit, in a creste sansele de succes ale afacerii.
Sunt trecute vremurile in care depozitele erau simple incaperi in care obiectele erau asezate alandala, fara nicio regula, iar manipularea marfurilor era realizata prin forta bratelor umane. In ultimii ani s-au facut eforturi extraordinare in acest domeniu, incercandu-se implementarea conceptelor moderne despre afaceri, mai ales in conditiile in care traficul international si national de marfuri a crescut extrem de mult.
S-a individualizat chiar o subramura a economiei, numita logistica. Ea se ocupa cu manipularea, gestionarea si inventarierea fluxului de marfuri, precum si cu depozitarea lor la preturi cat mai scazute si in conditii cat mai bune.
IATA cateva idei inteligente pentru eficientizarea afacerilor in domeniul depozitarii!
Ca orice alt domeniu economic, cele mai mari sanse de profit o au afacerile care incorporeaza cele mai noi descoperiri din domeniul managementului, tehnologiei IT si marketingului.
- Apelarea la o firma care ofera servicii de logistica moderna este una dintre cele mai bune idei pe care un proprietar de depozit poate sa le ia pentru a eficientiza afacerea.
Firmele specializate in acest domeniu pot oferi servicii de logistica personalizate cu privire la organizarea fluxului de marfuri, a transportului, manipularii si depozitarii marfurilor. Printre avantajele acestei operatiuni se numara cresterea profiturilor, scaderea necesitatii investitiilor de capital, reducerea semnificativa a costurilor de operare si transformarea afacerii intr-una cat mai profesionala;
- Cercetarile in domeniul depozitarii au scos la iveala cateva tehnici moderne, care, aplicate, vor creste sansele de succes intr-un mod semnificativ. Printre acestea se numara metoda Just In Time (JIT), care inseamna comandarea unor marfuri doar daca sunt necesare la scurt timp, pentru a se elimina pastrarea lor in depozit o perioada lunga de timp
O alta metoda este ABC, conform careia marfurile cele mai rulate trebuie sa stea cat mai aproape de intrarea in depozit, iar cele cu rulaj redus sa stea in partea din spate;
- Dezvoltarea tehnologiei IT poate fi folosita cu succes si in domeniul depozitarii marfurilor prin folosirea etichetelor de tip RFID, prin care se poate face in mod automat o inventariere precisa a marfurilor din depozit.
Practic, cu ajutorul acestor etichete care emit unde radio, angajatii depozitului vor sti exact ce marfuri au intrat si au iesit de aici, fara a fi nevoie sa coboare fizic si sa le numere una cate una. Mai mult decat atat, aceasta inventariere poate fi facuta de la orice distanta, prin intermediul Internetului.
In concluzie, oamenii de afaceri care au in portofoliul lor un depozit de marfuri trebuie sa stie ca prin aplicarea acestor metode pot eficientiza in mod clar activitatea lor si pot face ca profitul sa fie substantial, fara a fi nevoie de investitii masive de bani.