Cu un an în urmă, la 11 ianuarie 2020, China anunța primul deces, la Wuhan, cauzat de misteriosul virus. De atunci, pandemia a provocat peste 1,926 milioane de decese la nivel mondial. Statele Unite sunt țara cea mai lovită de pandemie în privința numărului de morți (peste 374.000). Urmează Brazilia (203.100 morți), India (aproape 151.000), Mexicul (peste 133.000), Regatul Unit (peste 80.800 morți). Vești extrem de îngrijorătoare vin din țări europene.
Belgia a depășit pragul de 20.000 morți, a ajuns luni la 20.038. Este o cifră imensă dacă o raportăm la populația de doar 11,5 milioane de locuitori a acestei țări. Cu o rată de 1725 decese la un milion de locuitori, Belgia devine prima în lume pentru rata mortalității raportată la populație.
Germania a depășit și ea cifra de 40.000 morți. Sâmbătă se ajunsese la
40.343. Angela Merkel a avertizat că următoarele săptămâni vor reprezenta faza „cea mai dură a pandemiei în Germania”. Peste 80% din paturile existente în clinicile pentru terapie intensivă sunt deja ocupate, iar numărul contaminaţilor a crescut consistent în perioada sărbătorilor de iarnă, ca urmare a contactelor sociale neprotejate.
În Franța, duminică au fost anunțate 16.000 noi cazuri de infectați cu coronavirus. Circulația virusului a devenit, în ultimele zile ale anului trecut, mai mult decât îngrijorătoare. 15 departamente au prelungit numărul orelor de stare de alertă, ea începând seara de la orele 18.00 până la 6.00 dimineața. Sunt înregistrate circa 40 de cazuri de contaminare cu varianta britanică a virusului. La Marsilia, situația este considerată „îngrijorătoare”. Ministerul Sănătății a achiziționat și distribuit în diverse zone ale țării atât vaccinul BioNTech/Pfizer, cât și Moderna.
Varianta britanică a virusului, detectată în Mexic și în Rusia
Atât în Mexic cât și în Rusia, varianta britanică a virusului pare a fi venit prin intermediul unor persoane sosite pe calea aerului din Londra.
O delegație de experți ai OMS este primită în cele din urmă în China
O echipă de experți ai OMS au primit în cele din urmă pemisiunea să vină în China, în cadrul operațiunii declanșate de această organizație internațională vizând găsirea originii coronavirusului. Echipa își programase sosirea în China în urmă cu o săptămână, dar a fost obligată în ultimul minut să-și reprogrameze vizita pentru 14 ianuarie, deoarece nu au existat autorizațiile chineze necesare pentru intrarea echipei OMS pe teritoriul chinez.
@ Dacă specialiștii în sănătate și sociologie ar putea preciza despre influențele noilor tehnologii, despre cele ale interferențelor cu alte culturi și impactul creșterii asimilării de informații , chiar și prin informatizare, asupra populației , pe categorii , in funcție de accesul la informații și nivel de educație, îndeosebi la cei ce au manifestat forme severe și grave ale COVID, chiar și relațiile sociale, mediul social, al acelor persoane, interacțiuni, ? Remarcați și faptul că multe dintre triburile de aborigeni din zonele mai izolate ale lumii au fost afectate de epidemii și pandemii după ce au fost descoperite și au avut interacțiuni sociale cu „lumea civilizată” , ? Observați și faptul că restricțiile s-au manifestat îndeosebi la libertatea de circulație și cea de comunicare, ?