Importanța și rolul alimentației în recuperarea post-covid

Cu fiecare lună care trece sub semnul pandemiei de COVID-19, cercetările și studiile medicale avansează și ne ajută să înțelegem mai bine cu ce ne confruntăm și cum putem să ne revenim mai repede și mai bine.

Covid-19 este o boală infecțioasă cu simptome frecvente precum febra, tuse, stare generală de slăbiciune, dificultăți de respirație, alterări ale gustului și mirosului.

Alimentația și menținerea unei greutăți sănătoase sunt extrem de importante pentru a susține organismul atunci când trece prin boală și apoi în perioada de recuperare.

Institutul Național de Sănătate din UK a făcut o serie de recomandări pentru cei care au trecut prin boală cu privire la alimentație și stil de viață.

În primul rând, specialiștii recomandă o dietă bogată în proteine, căci corpul are nevoie de mai multe „cărămizi” pentru „reparații” și de vitamine și minerale pentru a sprijini acest proces de recuperare.

O astfel de dietă ajută nu numai organismul să se recupereze, dar și întărește sistemul imunitar și îl ferește de alte infecții cu viruși și bacterii.

Care sunt pașii în procesul de recuperare post-Covid?

Urmați o dietă bogată proteic

Proteinele sunt precum cărămizile unei case pentru corpul nostru și avem nevoie de ele după o “vijelie” precum boală cauzată de coronavirus.

În această perioadă încercați să mâncați porții mai mici, mai des pe zi. Ideal ar fi să aveți 5-6 mese pe zi, chiar dacă nu va este foame. În recuperare, este indicat să consumați 2000-2500kcal pe zi, mai mult că de obicei, tocmai pentru că acest surplus caloric să prevină căderile energetice și slăbiciunea generalizată a corpului.

Necesarul proteic este de 75-100 de grame pe zi. Alimentele bogate în proteine sunt: carnea, peștele, ouă, lapte și lactate, leguminoasele (năut, fasole, mazăre, linte), nucile și semințele.

Este recomandat, să aveți măcar o masă de peste gras pe săptămâna. Puteți alege între somon, sardine, macrou. Acesta este bogat în acizi grași esențiali Omega 3 care au rol anti-inflamator și de susținere a sistemului imunitar.

Consumați alimente bogate în nutrienți

După ce trece prin infecția cu coronavirus și se vindecă, corpul este sărăcit de depozitele sale de vitamine și minerale. Este esențial să refacem aceste “stocuri” pentru a reveni cât mai repede la o stare bună de sănătate, cu vigoare și energie. Consumați din belșug fructe, legume, verdețuri crude, congelate, gătite și preparate așa cum va doriți.

Va aduc totodată și un aport de fibre important. Pentru fibre sunt indicate și cerealele integrale și toate produsele pe baza de cereale precum pâine, paște, orez etc.

Nu excludeți din alimentație nici alimentele bogate în amidon precum cartofii. Aceștia vin cu o doză mare de carbohidrați și deci energie pentru organism.

Medicii recomandă totodată și suplimentarea cu vitamine și minerale, pentru a contribui la absorbția mărită și mai rapidă a nutrienților de care corpul are nevoie.

În acest sens, specialiștii BiTONIC va recomandă Real Energy, un supliment alimentar natural și vegan cu 10 minerale și Vitamina C pentru mai multă vigoare, energie și recuperare fizică.

Consumați cu regularitate lapte și lactate, acestea vin cu un aport de calciu și alte minerale pentru sănătatea sistemului osos și a dinților. În perioada de recuperare, sunt indicate 3 porții pe zi de astfel de produse.

Un alt beneficiu pentru consumul lor, în cazul produselor fermentate precum iaurtul sau chefirul, este aportul de prebiotice. Acestea sunt atât de necesare pentru sănătatea tractului gastrointestinal, o bună absorbție a nutrienților și pentru întărirea sistemului imunitar.

Este recomandat să evitați produsele de tip fast-food, junk food. Acestea sunt bogate caloric, dar foarte sărace nutrițional și nu aduc beneficii. Sunt de evitat de asemenea, în cantități mari, dulciurile și produsele cu un aport mărit de zahăr.

Zahărul ajută la susținerea unui mediu propice inflamației interne, iar pentru a fi metabolizat, corpul consumă minerale și vitamine din rezervele proprii.

Stați la soare și faceți mișcare pe cât posibil în aer liber

Prin expunerea la soare, sintetizăm natural Vitamina D, vitamina-hormon implicată în procesele sistemului imunitar. În cazul în care nu stați suficient la soare, este nevoie de suplimentarea cu Vitamina D, în acord cu recomandările doctorului.

Mișcarea ne ajută să ne refacem sistemul muscular și să dobândim energie. Cu cât reușim să facem sport în aer liber mai mult, cu atât ne îmbunătățim oxigenarea fiecărui țesut și organ.

Hidratați-va și odihniți-va corespunzător

În timpul febrei, organismul pierde fluide, iar atunci când febra persistă mai multe zile trebuie să fim atenți să nu ne deshidratăm. De aceea este important să bem apă pe tot parcursul zilei, să includem în alimentație supe, ciorbe, ceaiuri, sucuri naturale și smoothies. Sunt de evitat cafeaua și băuturile carbogazoase.

Mai ales în timpul bolii, cât și în recuperare este important să consumăm fluide, pentru că acestea ajută corpul să se refacă mai rapid.

Somnul este și el un aliat în procesul de recuperare post-covid. Dormiți noaptea minim 7-8 ore și chiar și ziua, dacă simțiți nevoia. Prin somn, corpul se reface cel mai repede, toate sistemele de organe se regenerează, iar corpul se detoxifică de hormoni precum cortizolul și adrenalină.

Recuperarea este un proces prin care corpul trece, iar acesta poate fi ajutat și susținut printr-o alimentație sănătoasă, somn și mișcare. 

- PUBLICITATE -

4 COMENTARII

  1. La mine testul PCR nu poate iesi niciodata pozitiv deoarece nu am fost membru al partidului comunist nici inainte nici dupa 1989

  2. & Bă, vaccinul e o marfă, ? Ca orice marfă trebuiesc îndeplinite anumite condiții și respectate și regulile stabilite pentru ca marfa să fie comercializată, ? Ăștia amintesc și de țările membre OPEC când luau decizia să stabilească și prețul mondial al petrolului , ?

  3. „Importanța și rolul alimentației în recuperarea post-covid” . Dara … pe cand o cutra de la OMS, cam asa zicea : // Daca le dam tratamente, cum sa-i mai vaccinam ?// . Trei cutre vazui pan’acu’ : doua … di pi la noi ; a treia … di pi la OMS .
    Pen’ lamurire … vezi/vizioneaza „Planeta maimutelor” !
    Cum … sa-l legi de pat pe suferind ; pe-n protocol de primate/perimate ? Huideo … jtl-urilor/jigodii-javre-tute-lepre si lichele !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW