Duminică, 24 ianuarie, au avut loc în Portugalia alegeri prezidențiale, în condiții extrem de vitrege, ale unei carantinări generale, impuse ca urmare a agravării crizei sanitare provocată de o propagare accentuată a coronavirusului.
Marcelo Rebelo de Sousa a fost reales pentru un al doilea mandat din primul tur de scrutin, cu 62% din voturi (după desfacerea a 98% din sufragii), urmat de eurodeputata socialistă Ana Gomes (12,24%) și de candidatul de extremă dreapta André Ventura (11,9%). Abținerea a fost considerabilă, situîndu-se între 50 și 60%. Analiști politici locali s-au temut de o neprezentare la urne cu mult mai mare, de până la 70% din alegători, ca urmare a exploziei numărului de infectați cu Covid-19 înregistrată în ultimele zile în Portugalia. Circa 10 milioane de portughezi sunt plasați de zece zile în a doua carantină generală.
Surse medicale spun că, în ultimele două săptămâni, în Portugalia s-a înregistrat cel mai mare număr de contaminaţi și morți din lume, raportat la populația țării. Ea nu este depășită decât de enclava britanică Gibraltar.
Pentru prima oară, de la dictatura Salazar, un candidat al extremei drepte
Din primele comentarii, apare interesant faptul că Partidul Socialist nu a susținut-o oficial pe eurodeputata socialistă Ana Gomes. Diplomată de profesie, domnia sa a candidat independentă și a obținut un scor redus de voturi. A reușit însă să se situeze pe poziția a doua după câștigătorul alegerilor, împiedicându-l pe André Ventura, fondatorul partidului anti-sistem „Chega”(„Ajunge”), care a desfășurat o campanie populistă de anvergură, cu intenția de a ajunge a doua formațiune politică în Spania. Nu a reușit, dar scorul înregistrat și campania electorală derulată par să confirme progresul populismului de dreapta într-o țară ca Spania, care până nu demult făcea excepție în plan internațional în această privință. André Ventura, spun analiști locali, poate profita de rezultatul la prezidențiale pentru a-și extinde baza de susținere la alegerile municipale din luna octombrie.
Foto: By Gobierno CDMX – Flickr, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75401157