Vladimir Ionescu (www.b1tv.ro)
Speranțele Georgiei de a se alătura Uniunii Europene au fost aruncate în aer, la doar câteva luni de la momentul în care primea statutul de țară candidată la aderare, conform anunțului făcut de ambasadorul blocului comunitar, relatează Politico.
Trimisul Bruxelles-ului, Pawel Herczynsky, a susținut un discurs la un eveniment despre extinderea UE, marți, la Tbilisi, și a anunțat că, „în mod regretabil, procesul de aderare a Georgiei la UE este suspendat pentru moment” ca urmare a acțiunilor întreprinse de liderii țării în ultimele luni.
Măsura a fost luată în contextul în care partidul de guvernământ Visul Georgian a decis să introducă o lege care încadrează ONG-urile și organizațiile media occidentale drept „agenți străini”. Criticii și experții spun că actul normativ este similar cu legislația pe care o folosește Rusia pentru a distruge disidența și pentru a reduce societatea civilă la tăcere.
Mii de gruzini au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva legii, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și bastoanele din dotare pentru a dispersa mulțimea. Lideri ai opoziției au fost reținuți și bătuți de autorități, iar UE și SUA au condamnat violența.
Măsuri antioccidentale la Tbilisi
Partidul de guvernământ din Georgia susține că legea „agenților străini” este necesară pentru a combate ingerințele externe. Cu toate acestea, introducerea actului normativ și a celui care combate „propaganda” LGBT, dar și discursurile tot mai antioccidentale au stârnit preocupări în ceea ce privește traiectoria țării.
SUA a introdus sancțiuni împotriva politicienilor din partidul Visul Georgian, despre care susține că sunt „complici la subminarea democrației în Georgia” și la subminarea parcursului european. La rândul său, UE a avertizat că legea este incompatibilă cu statutul de țară membră.
În decembrie, Georgia primise statut de țară candidată pentru aderarea la UE.
Pentru lamurirea unor treburi:
legile pentru „agentii straini” obliga ONG-urile sa isi declare sursele de finantare din strainatate si sunt publicate pe o lista pentru informarea publicului.
Totodata legile respective nu interzic activitatile acestor ONG-uri.
P.S.
Am dori si noi cititorii sa stim sursele de finantare ale ziarelor „romanesti” care fac propaganda homosexuala si lesbiana intr-o tara majoritar ortodoxa, care sustin propaganda respectiva chiar in cadrul scolii prin cursuri de „educatie sexuala” sau „educatie civica”,
care s-au opus Referendumului pentru Familia Normala (bazata pe casatoria dintre un barbat si o femeie) etc.