De-a lungul celor două săptămâni de la lovitura de stat militară care a înlăturat de la putere guvernul Aung San Suu Kyiu, zeci de mii de cetățeni ai țării ies zilnic în stradă pentru a condamna regimul dictatorial instituit de junta militară și eliberarea nu numai a fostului premier, dna Aung San Suu Kyiu, ci a tuturor sutelor de arestați, reținuți în cursul protestelor.
Duminică, la Rangoon, capitala economică a țării, opozanții juntei militare au anunțat o nouă zi de grevă și au lansat apelul la noi manifestații pentru luni, 15 februarie. Luni dimineață, la Rangoon, au început manifestații contra loviturii de stat militare în fața ambasadelor occidentale și alte puncte de întâlnire din oraș. Internetul a fost blocat duminică noaptea, pentru a împiedica mobilizarea la proteste și, până luni dimineață, în fața Băncii centrale din Rangoon fuseseră aduse tancuri și vehicule blindate pentru a opri noile proteste anunțate. Cu toate acestea, corespondenți ai presei internaționale au reperat, printre tancuri, grupuri de protestatari care au venit totuși să se alăture mișcării de nesupunere la ordinele militarilor. De la Banca centrală din Rangoon sunt transmise reportaje și imagini arătându-i pe tineri lângă tancurile militarilor, arborând panouri cu sloganuri anti-dictatură militară.
Manifestații similare aveau loc, concomitent, la Naypyidaw, capitală administrativă, unde se află în stare de arest, până miercuri, fostul premier, dna Aung San Suu Kyi .
Manifestații contra loviturii de stat militare au avut loc și în nordul țării, la Myitkyina și multe alte localități, unde forțele de ordine și militarii au deschis focul cu gloanțe de cauciuc și au făcut uz de gaze lacrimogene. La Myitkyina, manifestanții au fost dispersaţi într-o manieră extrem de dură, fiind rănite numeroase persoane. Au fost interpelați mai mulți jurnaliști locali.
De la declanșarea puciului militar, spun surse informate citate de agențiile de presă, circa 400 persoane au fost arestate, în rândul cărora se află responsabili politici, militanți ai societății civile, jurnaliști, medici și mulți tineri studenți. Forțele de ordine au primit puteri „excepționale”, în virtutea cărora pot proceda la percheziții fără mandat, sau pot aresta persoane pentru scurte perioade fără sentință judecătorească.
Reacție a diplomaților străini
Reacționând la escaladarea represiunilor la care recurg poliția și armata, ambasadorii acreditați în Birmania reprezentând Statele Unite, Canada, mai multe țări membre ale Uniunii Europene au difuzat pe Twitter o declarație comună în care cer armatei „să nu recurgă la violență împotriva manifestanților și a civililor”. Șefii juntei militare „vor fi făcuți responsabili pentru violențele din Birmania”, a avertizat un înalt oficial al ONU, raportor privind situația din Birmania. Washingtonul a instituit deja și unele sancțiuni împotriva unor generali ai juntei din Birmania.
Sunt prea multi pe kilometru’ patrat … s-a umflat orzu-n ei .