Mass-media liberă și independentă este vitală pentru societăţile democratice, au insistat eurodeputații în dezbaterea de miercuri a actualei sesiuni plenare, solicitând Comisiei Europene și Consiliului European să o apere cu fermitate.
Comisarul european pentru Justiție, Vera Jurova, secretarul de stat portughez dna Ana Paula Zacarias, majoritatea eurodeputaților au subliniat importanţa libertății mass-media pentru democrație și au insistat asupra necesității garantării independenței presei față de interferențele politice. Ei au cerut Comisiei Europene să depună eforturi mai mari pentru protejarea jurnaliștilor în Europa și pentru a opri guvernele statelor membre să acționeze – fără a fi sancționate – împotriva libertății presei. Au cerut Consiliului să finalizeze procedurile prevăzute de articolul 7 al Tratatului European în ceea ce privește țări precum Ungaria și Polonia. Unii eurodeputați au afirmat, de asemenea, că ar trebui activat și mecanismul de condiţionalitate privind statul de drept.
Numeroși eurodeputați au respins însă această abordare, calificând-o drept părtinitoare din punct de vedere politic, lipsită de informații privind situația din statele membre în cauză.
Dezbaterea a fost organizată ca urmare a „preocupărilor exprimate după ce postul Klubradio din Ungaria a fost închis, după introducerea propunerii de instituire a unei noi taxe asupra veniturilor obținute de mass-media din publicitate în Polonia, precum și în urma noilor rapoarte privind ingerințele politice în mass-media slovenă. Or, în noiembrie 2020, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind consolidarea libertăţii presei, ce includea protecția jurnaliştilor în Europa, respingerea discursurilor de incitare la ură, dezinformarea.