Numeroase țări europene, între care Germania, Franța, Italia, Spania, Portugalia , Letonia au suspendat,”din precauție”, utilizarea vaccinului AstraZeneca/Oxford contra coronavirusului. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat la o conferință de presă că în zilele următoare va decide o serie de noi măsuri, Franța cunoscând în acest moment o evoluție îngrijorătoare a pandemiei.
Suspendări în cascadă ale vaccinului AstraZeneca
Luni, 15 martie, nouă state europene (Germania, Franța, Italia, Olanda, Irlanda, Slovenia, Spania, Portugalia și Letonia) au extins lista țărilor care și-au suspendat, „din precauție”, administrarea vaccinului dezvoltat de laboratorul suedo-britanic AstraZeneca, după apariția unor grave probleme sanguine la unele persoane vaccinate. Statele acestea așteaptă în continuare date suplimentare în urma expertizelor EMA. Agențiile internaționale de presă informează că după ce în Norvegia au apărut patru noi cazuri grave de tromboze, și această țară s-a alăturat, împreună cu Islanda, Danemarca și Bulgaria, țărilor care interzic pentru moment vaccinarea cu AstraZeneca. De pe alte continente vin vești contradictorii. În Venezuela sau Indonezia a fost suspendată vaccinarea cu AstraZeneca, în așteptarea noilor avize ale OMS. Dimpotrivă, în Georgia sau în Sierra Leone, cetățenii sunt vaccinați cu AstraZeneca și este contracarată campania împotriva acestui vaccin.
OMS examinează și dă asigurări privind eficienţa vaccinului AstraZeneca
Grupul consultativ de experți ai OMS privind vaccinarea – care a examinat datele existente până acum asupra efectelor vaccinului AstraZeneca și care este în strâns contact cu Agenția europeană a medicamentelor (EMA) – s-a reunit marți, 16 martie, pentru a reexamina gradul de siguranță a acestui vaccin. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat că organizația pe care o conduce preconizează continuarea vaccinării contra Covid-19 cu AstraZeneca. EMA, care urmează să se întrunească joi,într-o reuniune extraordinară consacrată siguranței vaccinului respectiv, a anunțat deja că „avantajele vaccinului depăşesc riscurile sale” și că se menține încrederea în vaccinul AstraZeneca.
Laboratorul care a dezvoltat AstraZeneca se apără
„Există dovezi convingătoare că în Regatul Unit nu are loc o creștere a fenomenului sanguin”, a declarat prof. Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Grup, care a colaborat cu AstraZeneca la dezvoltarea vaccinului respectiv. În ce privește laboratorul, domnia sa a informat că inconvenientele anunțate contribuie la o diminuare a livrărilor către Uniunea Europeană.
Va fi produs vaccinul rus SputnikV în Europa?
Fondul suveran rus (RDIF) a anunțat din nou, luni, 15 martie, că a ajuns la acorduri de producere a vaccinului rus „cu societăți din Italia, Spania, Franța și Germania”, și că astfel „va putea aproviziona piața unică europeană cu vaccinul rus de îndată ce va avea autorizația Agenției europene a medicamentelor”. France Presse anunță însă că guvernele francez și spaniol au răspuns că nu sunt la curent cu astfel de acorduri.
China și India oferă ONU vaccinurile
Surse informate onusiene, citate de presa franceză, relatează că China va dona ONU 300.000 doze ale vacinurilor sale contra pandemiei de Covid-19 pentru a fi folosite de trupele Căștilor albastre prezente în diverse zone ale lumii. Alte 200.000 doze cu vaccinul indian sunt de asemenea promise de India pentru militarii și forțele de poliție ale ONU prezente în diverse misiuni de pace.
Foto: By ŽupaBA VUCBA – https://www.flickr.com/photos/vucba/51036466138/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=101536796