Donald Trump acuză Rusia de încălcarea prevederilor Tratatului privind armele nucleare cu rază intermediară de acțiune (INF), semnat de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov în 1987.
Președintele Trump a anunțat sâmbătă că Statele Unite se vor retrage dintr-un tratat privind armele nucleare semnat cu Rusia în timpul războiului rece, acuzând Moscova că-l violează sistematic de mai mulți ani. Această decizie, a declarat o sursă din Ministerul rus de Externe, este motivată de «visul americanilor de a domina singuri omenirea». Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) privind armele nucleare cu rază intermediară de acțiune a fost semnat în 1987 de liderii american și sovietic de la acea vreme, respectiv Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov. «Rusia nu a respectat acest tratat și noi vom pune capăt acordului și dezvoltării acestui gen de arme», a anunțat președintele Trump în cursul unei vizite în Nevada. «Nu-i vom lăsa să violeze acordul nuclear și să fabrice astfel de arme», a adăugat Trump.
Ce reproșează Washingtonul. Replica Moscovei
Administrația americană acuză Moscova de dezvoltarea și amplasarea sistemului de rachete 9M729, a căror rază de acțiune depăşeşte 500 km., ceea ce constituie încălcarea tratatului INF. La rândul său, informează agențiile ruse de presă, Moscova reproșează Washingtonului că «se află în aceeași etapă de mai mulți ani, distrugând pas cu pas baza acordului INF». O sursă a MAE rus susține că «decizia lui Donald Trump se înscrie în cadrul politicii americane de retragere din acordurile internaționale legale ce-i conferă responsabilități similare celor ale partenerilor săi»…«Această retragere din INF este a doua grea lovitură dată sistemului de stabilitate mondială», reamintește senatorul rus Alexei Pushkov, prima având loc în 2001 prin retragerea americană din tratatul ABM privind rachetele antibalistice.