O delegație americană neoficială, condusă de Chris Dodd, prieten și consilier apropiat al președintelui Biden, se află începând de joi într-o vizită în capitala Taiwanului, unde a fost primită de președinta țării, dna Tsai Ing-wen. „Parteneriatul nostru cu Taiwanul este mai solid ca niciodată”, a declarat Chris Dodd după întâlnirea cu președinta taiwaneză.
Corespondenți ai agențiilor de presă relatează că din delegația condusă de Chris Dodd fac parte inclusiv foștii subsecretari de stat americani Richard Armitage și James Steinberg, cunoscători ai istoriei Taiwanului, ceea ce reprezintă „un mesaj puternic adresat tuturor celor care așteptau un Joe Biden mai puțin ferm decât a fost Donald Trump în dosarul taiwanez”. S-a aflat că, în cursul vizitei, oaspeţii americani se vor întâlni cu responsabili în domeniul Apărării și Securității din guvernul taiwanez. Vor fi evocate capacitățile de apărare de care dispune Taiwanul, pe fondul preocupării legate de intensificarea manevrelor militare chineze derulate în ultimele luni, practic la porțile arhipelagului.
Beijingul a reacționat imediat. Joi, într-un comunicat, China și-a exprimat dezaprobarea față de vizita americană mai sus prezentată,considerând-o drept „ingerință în afacerile interne ale Chinei”. Concomitent, joi, partea chineză a declanșat exerciții cu tiruri de gloanțe reale în strâmtoarea Taiwan.
Incursiune-record a 25 avioane militare chineze în zona arhipelagului taiwanez
Corespondentul la Taipei al RFI susține că este cea mai mare incursiune a unor avioane militare chineze de la începutul acestui an. 25 aparate, între care patru bombardiere capabile să transporte arma nucleară, au pătruns lunea trecută în „zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) taiwaneze”.
Această zonă, în mod normal respectată de către Beijing, afirmă corespondentul citat, a devenit de mai bine de un an de zile teatrul unor intimidări militare implicând incursiuni ale unor aparate militare chineze care mai recent au devenit aproape zilnice. Astfel de acțiuni, spun analiști taiwanezi, echivalează cu mesaje adresate Washingtonului, care nu-și ascunde sprijinul față de Taiwan, o decizie luată încă sub mandatul Trump.