Ofensiva împotriva opoziției se accelerează în Rusia, în perspectiva alegerilor legislative ce urmează să aibă loc la 19 septembrie. Corespondentul la Moscova al RFI semnalează că mișcarea lui Aleksei Navalnîi, cunoscut drept cel mai puternic critic al Kremlinului și al lui Vladimir Putin personal, este amenințată să dispară totalmente, fiind catalogată organizație „extremistă”. Puterea de la Moscova depune toate eforturile pentru a preveni ca vreun partizan sau simpatizant al opoziției să se prezinte la scrutinul legislativ. Marți, 18 mai, Duma de stat a supus primei lecturi un proiect de lege ce interzice persoanelor implicate în organizații clasate drept „teroriste” să candideze. Birourile de reprezentare ale mișcării lui Navalnîi, situate în mai multe zeci de regiuni ale țării, au fost deja plasate pe lista organizațiilor „teroriste și extremiste” de către serviciul federal de supraveghere financiară. O decizie finală privind acest statut va fi dezbătută și adoptată la 9 iunie. Surse moscovite nu au însă dubii în privința caracterului deciziei ce va fi luată – reprimarea susținătorilor lui Navalnîi. Fără a aștepta decizia justiției, lideri ai mișcării au anunțat încă din 29 aprilie închiderea rețelei sediilor regionale pentru a nu expune militanții urmăririi în justiție și chiar condamnării lor.
„Un război de eradicare”
Politologi, comentatori de presă relatează – pe baza propriilor constatări – că, în acest moment, Kremlinul desfășoară „un război de eradicare, o operațiune de curățare a scenei politice… Dacă o persoană face un minim gest în favoarea Fondului de luptă contra corupției fondat de Navalnîi trebuie împiedicată să candideze la alegeri și chiar să ia parte la viața politică a țării”. Unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Navalnîi, Leonid Volkov, conducătorul reprezentanțelor regionale ale mișcării Navalnîi, estimează că legea în dezbaterea Dumei ar putea afecta peste 200.000 de persoane. Comportamentul și retorica puterii lui Putin, remarcă în aceste zile corespondenții presei occidentale, se orientează în mod vizibil către o „închidere a vieții politice”, constând în a nu permite candidatura la alegerile din septembrie decât celor atașați puterii. Aici intră în vizor candidați ai mai multor partide cum ar fi LDPR al lui Vladimir Jirinovski sau Partidul comunist condus de Ghenadi Ziuganov. „Asistăm realmente la o nouă tendință: puterea a devenit atât de rigidă, de nervoasă și atât de puțin flexibilă, încât constatăm că are loc curățarea sistemului de toți cei care manifestă îndoieli„, spune o cunoscută analistă politică rusă, Tatiana Stanovaia.
Votul inteligent înspăimântă Kremlinul
În perspectiva alegerilor legislative, spune corespondentul RFI, puterea se teme și de „votul inteligent”, o tehnică pusă în acțiune la alegerile locale de echipele lui Aleksei Navalnîi. Pentru a împiedică o prezență numeroasă în Dumă a unui mare număr de candidați ai partidului la putere, Rusia unită, ideea este să fie votat oricare alt candidat. În opinia politologului Tatiana Stanovaia, „votul inteligent constituie în mod cert un pericol pentru partidul la putere”, reamintind că această tactică a redus sensibil numărul candidaților puterii aleși în Duma Moscovei. Oricum, arată un recent sondaj citat de RFI , doar 15% dintre moscoviţi se pregătesc să voteze în favoarea candidaților partidului la putere în Rusia.
Cainele moare de drum lung … si prostu’ de grija altuia ; buna-i zisa din batrani !
O lege foarte buna, la noi ar trebui sa excluda de la alegeri pesedeul-Partidul Slugoilor Delicventi, usereul Uniunea Sovietica Romani, peneleul Partidul Nazistilor libidinosi