Miniştrii de externe din Uniunea Europeană (UE) reuniţi la Luxemburg au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina. Pachetul va fi finanţat pentru prima dată din veniturile provenite din activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei, a anunţat luni şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, relatează DPA, citat de Agerpres.
Un impuls binevenit pentru Kiev
Această aprobare reprezintă un impuls binevenit pentru Kiev, pe fondul opoziţiei continue a Ungariei faţă de alte pachete dintr-un fond extrabugetar numit Instrumentul european pentru pace (IEP), în valoare de peste 6 miliarde de euro.
Fiecare stat membru al UE are drept de veto în ceea ce priveşte plăţile prin IEP, iar Ungaria blochează de aproape un an unele plăţi legate de Ucraina. Un fond de sprijin în valoare de 5 miliarde de euro este, de asemenea, blocat.
Diplomaţii din UE nu se aşteptau la o rezolvare a blocajului legat de IEP cu Ungaria. Ca urmare, ajutorul militar pentru Ucraina din încasări este un mijloc alternativ util de sprijin.
Borrell s-a referit la acest blocaj din partea Ungariei ca la o „dificultate structurală”, în cadrul unei conferinţe de presă după reuniunea miniştrilor de externe din UE de la Luxemburg.
În caz, se urmează demersuri juridice minuţioase pentru a permite acordarea ajutorului
În luna mai, statele membre ale UE şi-au dat pentru prima dată acordul de a utiliza veniturile din activele Rusiei pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. Cu toate acestea, nu era clar când vor fi efectuate primele plăţi din cauza veto-ului Ungariei.
O analiză juridică a arătat că, întrucât Ungaria s-a abţinut de la decizia de a utiliza activele îngheţate pentru Ucraina şi întrucât noul ajutor provine din activele Băncii Centrale a Rusiei, şi nu din fondurile UE, dreptul de veto al Budapestei nu se aplică.
Ce utilizează ajutorul militar şi financiar pentru Ucraina
Conform sursei citate, ajutorul militar pentru Ucraina utilizează dobânzile şi alte profituri din active, dar nu activele subiacente în sine, care vor rămâne îngheţate.
În total, 90% din bani vor finanţa ajutorul militar, în timp ce 10% vor merge direct către Ucraina sub formă de ajutor financiar.
Cine PLM va mai da banii inapoi ba distrusilor, sperati sa furati din depozitele rusilor? 😀😀😀. Pai și ei confisca tot ce aveti de la ei zi va da moooooie, 😀😀😀😀
Iata cu ce isi pierd timpul mintile luminate din Comisia Europeana condusa de Ursula:
– legalizarea furtului activelor rusesti
Respectivii se cred destepti daca legalizeaza furtul in 2 etape:
– intai se confisca veniturile din activele rusesti
– apoi, cand razboiul mai are nevoie de bani, se va trece la confiscarea activelor si vinderea lor la licitatie
Bineinteles ca Rusia va reactiona si va confisca activele occidentale de acolo, desi pana acum Rusia a cautat o solutie mai diplomata:
– firma Renault a acceptat sa vanda fabrica Avto VAZ (pe care o detinea in Rusia) la pretul de 1 rubla, cu posibilitatea de a o rascumpara in decurs de 6 ani (in speranta ca razboiul se va termina)