Prin stabilitate se înțelege un stil de viață caracterizat prin decizii adecvate și bine gândite, comportament consecvent și schimbări de dispoziție moderate. Echilibrul reprezintă o componentă cheie în obținerea succesului profesional și personal.
Persoanele stabile tind să aibă relații lungi și satisfăcătoare, se descurcă bine la locul de muncă și iau decizii bune în ceea ce privește sănătatea și finanțele lor. Unii oamenii obțin rapid stabilitatea, în vreme ce alții duc o luptă continuă în a-și găsi echilibrul.
Stabilitatea financiară
Felul în care îți gestionezi banii joacă un rol important în a avea un trai echilibrat. Organizarea și prioritizarea cheltuielilor este primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a avea un comportament financiar corect.
În primul rând, este important să îți planifici cheltuielile anuale, lunare și zilnice și să îți creezi obișnuința de a pune bani deoparte. Așadar, există cheltuieli anuale de care știi încă din prima lună. Printre acestea se numără asigurarea pentru casă, asigurarea RCA, rovinieta, impozitul pentru locuință și pentru mașină. Pentru a-ți face o idee despre banii pe care trebuie să îi pui deoparte, este important să faci o listă cu aceste cheltuieli la început de an și să te pregătești financiar pentru a nu fi luat prin surprindere în apropierea datei în care trebuie să le plătești.
Pe de altă parte, este important să știi câți bani cheltui lunar pe utilități și pe abonamente, astfel încât să ai o idee despre procentul din salariu care se duce pe asemenea cheltuieli.
Odată ce ai stabilit aceste costuri, poți să alegi și câți bani vei cheltui lunar sau anual pe îmbrăcăminte, pe vacanțe, pe mâncare sau pe obiecte casnice.
Având o idee clară asupra cheltuielilor de bază, poți gestiona mai bine finanțele și astfel să reușești să pui bani deoparte. Economiile îți oferă stabilitate și siguranță, întrucât poți face față mai ușor situațiilor neprevăzute (boală, accidente, reparații urgente la casă etc.) dacă ai venituri stabile și bani puși deoparte. Pentru o mai bună gestionare a banilor, poți deschide un depozit bancar.
Stabilitate personală
Consecvența este importantă pentru a aduce stabilitate în viața ta. De aceea, este indicat să îți setezi o rutină zilnică. Mergi la culcare și trezește-te zilnic la aceleași ore, mănâncă trei mese principale pe zi, fă sport în fiecare zi.
Totodată, pentru a avea o viață echilibrată, este recomandat să limitezi consumul de alcool. Băuturile ar putea să îți accentueze problemele.
Oamenii care îți sunt alături sunt, de asemenea, importanți pentru a-ți găsi stabilitatea în viață. Înconjoară-te de persoane care au un stil de viață sănătos, care iau decizii bune și care sunt alături de tine când ai nevoie. Pe de altă parte, încearcă să eviți să formezi relații cu oamenii toxici, care te pot dezechilibra mintal.
Nu în ultimul rând, este important să înveți să iei decizii bune. Dacă până acum ai fost impulsiv sau ai luat doar decizii greșite, situația trebuie să se schimbe. Vorbește cu un prieten bun când ești în impas și cere-le sfaturi persoanelor care crezi că au mai multă experiență în ceea ce privește problemele cu care te confrunți.
Stabilitatea ține foarte mult de ambiția fiecăruia de a avea un stil de viață sănătos și echilibrat, de aceea este important să conștientizezi că schimbarea începe cu tine.