Apartamentele situate la parterul imobilelor pot avea destul de multe beneficii, dacă treci peste preconcepţiile legate de astfel de locuinţe.
Poziţionarea lor poate fi avantajoasă, mai ales dacă beneficiezi de un spaţiu verde agreabil în faţa balconului sau dacă ai dificultăţi de mobilitate şi preferi un acces facil în locuinţa ta.
Cu toate acestea, dacă te-ai decis să cumperi un astfel de apartament, sunt mai multe aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare. Iată care sunt cele mai importante.
Preţul
Preţul apartamentelor situate la parterul blocurilor pot fi mai mici chiar şi cu 10% comparativ cu cel al locuinţelor de la etajele superioare. Aşadar, chiar dacă te-ai decis în favoarea unui astfel de apartament, este bine să ştii că poţi negocia preţul, mai ales în contextul în care multe persoane au reţineri în a se muta la parter sau la ultimul etaj. Pe de altă parte, suma economisită poate fi reinvestită în transformarea locuinţei într-un spaţiu confortabil şi, mai ales, sigur pentru tine şi familia ta.
Siguranţa
Un aspect care îi determină pe mulţi oameni să fie reticenţi în ceea ce priveşte locuinţele de la parter ţine de siguranţă. Este adevărat că aceste apartamente pot părea mai expuse intenţiilor nefaste ale unor răufăcători, însă actualele sisteme de siguranţă îţi pot oferi protecţia necesară.
Pentru a te simţi pe deplin în siguranţă poţi instala ferestre antiefracţie, grilaje de protecţie şi sisteme de supraveghere video. Important este să alegi soluţiile potrivite pentru tine, ţinând cont de buget, dar şi de aspectele estetice.
Igiena
Apartamentele situate la parter pot avea un grad mai mare de umiditate, aşa că este important să te asiguri că iei măsurile necesare pentru a evita apariţia mucegaiului. O bună izolaţie te poate proteja de astfel de neplăceri, dar, pentru orice eventualitate, este bine să ai şi un dezumidificator.
Pe de altă parte, înainte de a semna contractul de achiziţie, verifică starea subsolului, care poate fi o sursă de insecte şi şoareci. Vorbeşte cu administratorul blocului şi asigură-te că dezinsecţia şi deratizarea sunt făcute în mod regulat şi că nu există probleme legate de aceste aspecte.
Intimitatea
Intimitatea în spaţiul propriei locuinţe este un aspect important pentru fiecare dintre noi şi poţi simţi că o locuinţă la parterul unui bloc nu îţi oferă ceea ce ai nevoie. Pentru a-ţi proteja intimitatea, mai ales dacă apartamentul este situat la stradă, poţi opta pentru ferestre cu geamuri sablate, storuri din lemn sau un sistem de draperii. Pe de altă parte, este posibil ca acest lucru să diminueze luminozitatea locuinţei, dar acest aspect ţine foarte mult de poziţionarea blocului, deci decizia este întotdeauna personală.
Spaţiul verde
Multe apartamente situate la parter beneficiază, în faţa ferestrelor, de un spaţiu verde mai mult sau mai puţin generos. Acest lucru poate constitui un avantaj, vegetaţia menținând răcoarea în apartament pe timpul verilor caniculare. Acest spațiu este, de obicei, unul comun, aşa că dacă doreşti să aduci îmbunătăţiri este bine să te consulţi cu ceilalţi locatari.
Investiţie pe termen lung
Un apartament la parter poate reprezenta o investiţie pe termen lung. Astfel de apartamente pot fi uşor de închiriat pentru firme care nu necesită foarte mult spaţiu, cum ar fi cabinete notariale sau de avocatură, agenţii imobiliare, cabinete stomatologice sau saloane de înfrumusețare.
Aşadar, achiziţionând un astfel de apartament, mai ales dacă este situat într-o zonă atractivă din punct de vedere comercial, poţi să-ţi recuperezi rapid investiţia şi chiar să ai o sursă suplimentară de venit.
Aşadar, achiziţia unui apartament la parter poate fi o idee mai bună decât părea iniţial, mai ales dacă faci câteva investiţii inteligente în siguranţa locuinţei şi în amenajarea sa!