Au loc negocieri în vederea creării Emiratului islamic al Afganistanului. Fostul președinte Ashraf Ghani își explică fuga din țară

Președintele Ashraf Ghani a confirmat pe pagina sa de Facebook că a părăsit țara “pentru a împiedica vărsările de sânge”. “Dacă un mare număr de compatrioți și-ar fi pierdut viața ca martiri contra talibanilor și Kabulul ar fi fost distrus, rezultatul ar fi fost un teribil dezastru uman”, a declarat în mesajul său Ashraf Ghani. “De acum încolo, talibanii sunt responsabili să păstreze onoarea și bogățiile poporului afgan”, a adăugat el, promițând că își va servi țara. Fostul președinte afgan nu a precizat unde se află în acest moment. Potrivit unor informații de presă, el ar fi plecat împreună cu soția sa în Uzbekistan. Un înalt responsabil din Ministerul afgan de Interne l-a dat plecat în Tadjikistan. Surse din MAE afgan spun însă că fostul președinte a plecat către o destinație necunoscută.

La Kabul, talibanii au dat asigurări tuturor misiunilor diplomatice și cetățenilor străini că nu sunt expuși niciunui pericol. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a anunțat că ei sunt interesați de menținerea securității în capitala afgană. A precizat de asemenea că în curând va fi anunțată crearea Emiratului islamic al Afganistanului. Luni, la palatul prezidențial au avut loc negocieri între guvernul afgan și talibani pentru asigurarea unei transferări pașnice a puterii. O primă măsură comună a fost instituirea restricțiilor de circulație la Kabul începând cu ora 21.00, pentru evitarea violențelor.

Foto: S.K. Vemmer (U.S. Department of State), cropped by Officer, Public domain, via Wikimedia Commons

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW