După ce zilele trecute i-a transferat într-un hangar situat un pic mai departe de barajul de la frontiera cu Polonia, autoritățile Belarus și-au schimbat tactica în manipularea migranților, impingându-i să forțeze intrarea în țara vecină în grupuri mai mici, pe la mai multe puncte de trecere a frontierei.
Varșovia continuă însă să refuze orice contact cu regimul de la Minsk, deși este conștientă că această criză va mai dura probabil luni de zile. S-a sperat într-o oarecare calmare a situației după ce câteva sute de migranți irakieni au ales să se repatrieze. În hangarul improvizat de autoritățile din Belarus au intrat doar circa 2.000 de migranți, obligați zile de-a rândul să trăiască pe pământ, în noroi și în frig. La migranții din hangar a venit în vizită şefa misiunii din Belarus a Organizației Internaționale pentru Migrație, Mahym Orazmuhammedova. A salutat măsura luată de autoritățile din Belarus, date fiind condițiile meteo dificile, și a chemat «toate țările să se conformeze legilor internaționale și drepturilor migranților și să coopereze imediat la soluționarea situației». De săptămâni de zile migranții, în rândul cărora se află femei și copii, nu au apă și hrană. Toate încercările de a rupe barajul și a intra ilegal pe teritoriul Uniunii Europene au eșuat. 11 migranți au decedat deja.
Puternică tensiune diplomatică
În plan diplomatic, relatează corespondenții de presă prezenți în apropierea zonei aflate sub stare excepțională, tensiunile rămân puternice între Varșovia și Minsk. Guvernul polonez refuză în continuare să dialogheze cu regimul lui Lukașenko, deținând informații că acesta este cel care a organizat trimiterea de migranți către frontiera cu Uniunea Europeană, de acum sub forma unor grupuri mai mici și concomitent pe la mai multe puncte ale frontierei. «Trebuie să ne pregătim pentru situația în care situația de criză de la frontieră va mai dura luni de zile», a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, la postul de radio RMF FM, citat de RFI. «Asistăm acum la o metodă diferită adoptată de migranți și serviciile belaruse», a relevat ministrul polonez. Potrivit gărzilor poloneze de frontieră, numai vineri, 19 noiembrie, au fost dejucate 195 tentative de trecere ilegală a frontierei puse la cale de grupuri organizate incluzând între aproape 200 și câteva zeci de migranți. Sunt extrem de agresivi, înarmați cu pietre și cu gaze lacrimogene. Au fost obținute informații conform cărora atacurile respective sunt organizate chiar de serviciile belaruse.
RFI semnalează că, la Varșovia, mai multe sute de persoane au manifestat pentru a cere salvarea migranților de la frontieră. În localitatea poloneză Hajnowka, din imediata apropiere a frontierei cu Belarus, membre ale grupului «Mame la frontieră» au organizat o adunare în sprijinul drepturilor exilaților.