Sindicatul Drumarilor „Elie Radu” a solicitat ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, operaționalizarea Companiei pentru Investiții în Infrastructura (CNIR), organism care trebuie să se ocupe de construcția de autostrăzi, pornind de la începerea procedurilor de contractare, studii de fezabilitate, proiectare, expropriere şi execuţie lucrări şi până în momentul în care acestea pot fi predate spre administrare către CNAIR. Statutul CNIR a fost publicat în Monitorul Oficial, iar funcționalizarea sa este prevăzută inclusiv în Planul Național de Redresare și Reziliență. Cu toate acestea, înființarea propriu-zisă a acestei companii se lasă așteptată.
Sindicatul Drumarilor „Elie Radu”, care reprezintă interesele a 4.800 de angajaţi ai CNAIR, din totalul de circa 6.900 de salariaţi, a transmis o scrisoare ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, în care a arătat problemele cu care se confruntă instituţia, dar şi propuneri concrete de îmbunătăţire a activităţii.
Primul punct din scrisoare vizează îmbunătăţirea strategiei în domeniul infrastructurii rutiere. De-a lungul timpului, drumurile din România au fost modernizate cu mijloace tehnice și financiare modeste.
”Față de investiţii de altă natură, infrastructura rutieră trebuie să primească periodic lucrări ce au menirea de a consolida structurile proiectate iniţial, din cauza depăşirii duratei de exploatare luată în calcul cât și influenței agenţilor atmosferici. Observând interesul tot mai crescut doar pentru construcţia de autostrăzi în România, Sindicatul Drumarilor „Elie Radu” solicită înfiinţarea organismului care să se ocupe exclusiv construcţia de autostrăzi, pornind de la demararea procedurilor de contractare studii de fezabilitate, proiectare, expropriere şi execuţie lucrări şi până în momentul în care acestea pot fi predate spre administrare CNAIR. Deși există baza legală pentru înființarea Companiei Naționale pentru Investiții Rutiere, Statutul CNIR fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 815 din 25 august 2021, nici până în prezent această companie nu funcționează”, se arată în scrisoare.
În ultimii 10 ani, dezvoltarea infrastructurii rutiere s-a făcut în detrimentul întreţinerii reţelei rutiere existente. Astfel, subunităţile care se ocupă cu întreţinerea drumurilor (secţii de drumuri naţionale şi districte) au fost destructurate şi un număr de peste 1.500 de posturi de muncitori au fost desfiinţate. În acelaşi timp s-au înfiinţat noi structuri pentru implementarea proiectelor de autostrăzi.
Cu toate acestea, reţeaua de drumuri din administrarea CNAIR a crescut prin preluarea de noi tronsoane de drumuri (autostrăzi, variante ocolitoare şi sectoare de drumuri judeţene şi locale).
Precizăm că din totalul salariaţilor CNAIR, doar aproximativ 1.000 se ocupă de autostrăzi (pregătirea proiectelor, achiziţia publică şi derularea contractelor), iar ceilalţi 5.900 de salariați de administrare şi întreţinere.
Sperăm că ministrul Transporturilor va ține cont de acest punct din cadrul scrisorii noastre, iar CNIR va deveni în sfârșit funcțională, spre folosul tuturor participanților la trafic. (Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu”)