Salariul minim pe economie este un indice important in fiecare stat, astfel ca orice schimbare referitoare la acesta reprezinta un subiect de mare interes.
Dincolo de faptul ca salariul minim in 2022 este relevant pentru nivelul de trai dintr-o tara, acesta reprezinta sursa de venit pentru un numar mare de angajati din Romania, aceasta categorie fiind, implicit, cea pentru care orice schimbare conteaza cel mai mult.
Din 2013, salariul minim in Romania a crescut anual, astfel ca, in prezent, salariul minim brut este de 3 ori mai mare fata de cat era in 2013. Desigur, avand in vedere ca, acum, banul are o cu totul alta valoare si ca toate cheltuielile sunt mai mari, aceasta crestere este fireasca. Pentru a va putea genera propriul fuluturas de salariu accesati calculator salariu net.
Salariu minim brut si net in 2022
De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut este de 2550 de lei, echivalentul unui salariu net de 1524 de lei. Este vorba de o marire cu aproximativ 10% fata de anul 2021, cand salariul minim brut a fost de 2300 de lei, iar cel net de 1386 de lei.
Ce este diferit fata de 2021
In afara de diferenta propriu-zisa de valoare intre salariul minim din 2022 si cel din 2021, mai sunt si alte modificari importante.
Anul trecut, salarizarea minima garantata lua in calcul si anumite diferentieri in functie de domeniul de activitate sau studii. Concret, cei din domeniul constructiilor si cei cu studii superioare aveau salarii minime garantate mai mari fata de ceilalti: pentru cei din constructii, 3000 de lei brut, iar pentru cei cu studii superioare, 2350 de lei brut.
Avand in vedere ca noul salariu minim brut este de 2550 de lei, singura categorie care ramane in continuare cu un salariu minim mai mare, de 3000 de lei, este cea a angajatilor din constructii. Cei cu studii superioare nu mai beneficiaza de o remuneratie garantata mai mare, astfel ca salariul minim brut al acestora este tot de 2550 de lei, la fel ca cel al celorlalte categorii de angajati.
In martie 2021, aproximativ 1.5 milioane de romani erau angajati pe salariul minim pe economie, in timp ce aproximativ 120 000 de angajati aveau salarii brute de cel putin 10 000 de lei lunar. Cele mai multe contracte inregistrate cu salariul minim erau in Ilfov, Timis, Bihor si Cluj, iar domeniul comertului cu amanuntul era cel cu cei mai multi angajati astfel remunerati.