Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional s-a reunit vineri, 4 martie, sub președinția dnei Kristalina Georgieva, director general al Fondului. Serviciile FMI au informat consiliul de administrație asupra repercusiunilor economice importante ale războiului din Ucraina și asupra posibilităților de a accelera asistența financiară destinată țărilor afectate. Războiul din Ucraina, se spune în comunicatul Departamentului pentru comunicații al FMI, antrenează un lot tragic de victime și suferințe și provoacă pagube imense infrastructurilor materiale ale țării. El a împins peste un milion de persoane să se refugieze în țările limitrofe. Sancțiuni fără precedent au fost instituite împotriva Rusiei. Dacă situația rămâne foarte imprevizibilă și perspectivele extrem de nesigure, conflictul are deja consecințe economice grave. Prețurile energiei și ale produselor de bază (grâul și alte cereale) au explodat, agravând presiunile inflaționiste rezultate din perturbările lanţurilor de aprovizionare și din relansarea activităților după efectele pandemiei de Covid-19. Efectele acestor șocuri asupra prețurilor, subliniază FMI, vor fi resimțite în întreaga lume, în special la gospodăriile sărace, întrucât hrana și combustibilii reprezintă o parte mai importantă în cheltuielile lor. Dacă acest conflict se va intensifica, avertizează FMI, prejudiciile economice vor deveni și mai devastatoare. Apoi, sancţiunile aplicate Rusiei vor avea un efect deloc neglijabil asupra economiei mondiale și pe piețele financiare internaționale, și vor antrena serioase repercusiuni asupra situației altor țări. În multe țări această criză se traduce prin șocuri defavorabile asupra inflației ca și asupra activității, în condițiile în care prețurile sunt deja supuse la puternice presiuni spre creștere. Autoritățile monetare vor trebui să supravegheze atent maniera în care creșterea prețurilor internaţionale va alimenta inflația internă. Politica bugetară va trebui să vină în sprijinul gospodăriilor cele mai fragile, forţându-se să contreze creșterea costului vieții. Această criză va constrânge puterile publice să realizeze arbitraje delicate; ceea ce va complica acțiunea lor în momentul în care economia mondială își revine din criza provocată de pandemie.
În Ucraina, în plus față de bilanțul uman, pagubele economice sunt deja considerabile. Porturi maritime și aeroporturi sunt închise sau au fost deteriorate, distruse. Dacă în acest stadiu este dificil să se evalueze cu precizie nevoile de finanțare, este deja sigur că costurile pe care Ucraina va trebui să le suporte pentru refacerea economică și reconstrucţie vor fi considerabile. Ucraina a cerut deja o finanțare urgentă de 1,4 miliarde de dolari, cu titlu de instrument de finanțare rapidă din partea FMI. Serviciile FMI au în vedere să supună această dorință examinării consiliului de administrație începând de săptămâna viitoare.
Sancțiunile anunțate împotriva Băncii centrale a Rusiei, relevă de asemenea comunicatul FMI, vor restrânge puternic accesul său la rezervele de schimb cu ajutorul sistemului monetar și financiar. Sancțiunile internaționale ce lovesc sistemul bancar rus și excluderea unui număr de bănci din sistemul SWIFT au redus net capacitatea Rusiei pentru a i se plăti exporturile și a putea lua parte la tranzacțiile financiare internaționale. Dacă este încă prea devreme pentru a întrevedea toate efectele acestor sancțiuni, se constată deja o puternică scădere a prețurilor activelor și a cursului rublei.
Țările legate strâns economic de Ucraina și Rusia sunt expuse unor riscuri mari de pierderi și perturbări în aprovizionarea lor, sunt primele afectate de afluxul uriaș de refugiați. Republica Moldova a cerut o creștere și o reeșalonare a programului susținut de FMI, de care ea beneficiază în prezent, pentru a putea face față costurilor crizei actuale. Serviciile FMI desfășoară convorbiri aprofundate cu autoritățile moldovene pentru a se studia urmările posibile ale cererilor respective. Războiul în curs și sancțiunile vor avea de asemenea efecte majore asupra economiei mondiale. FMI va consilia țările membre asupra manierei de dozare a politicilor lor macroeconomice pentru a face față influențelor conflictului asupra schimburilor comerciale, asupra prețurilor alimentelor sau ale altor produse de baza pe piețele financiare.
FMI, conchide comunicatul, va continua să urmărească evoluția situației și să furnizeze în timp util sfaturi de politică economică, ajutoare financiare și asistență tehnică țărilor sale membre, în funcție de nevoile lor, colaborând strâns cu partenerii săi internaționali. (Departamentul de comunicare al FMI).