Tot mai mulți români sunt dornici de rețetele de prăjituri de casă, așa cum le făceau mamele sau bunicile. De câțiva ani, tot mai multe persoane preferă calitatea în defavoarea cantității, iar micile afaceri cu prăjituri de casă au luat amploare în țara noastră.
Astfel, vânzarea prăjiturilor de casă poate fi o afacere de succes, mai ales în vreme de sărbători, când femeile nu au timp să prepare cozonacul tradițional și preferă să-l cumpere pe cel realizat din ingrediente naturale, chiar dacă este mai scump.
Investiția într-un laborator propriu ar permite obținerea unor produse proaspete, apreciate de către clienți într-o măsură mai mare, permițând astfel fidelizarea unui număr mai mare de consumatori, care vor reveni periodic pentru comenzi suplimentare.
În funcție de piața pe care o urmărești, ai putea să deschizi o cofetărie sau o patiserie în zonele cu trafic intens, de la mall-uri, la proximitatea clădirilor de birouri, în centrul orașului sau în apropierea unei guri de metrou sau aproape de gări.
Dacă ai deja un grup de clienți stabilit, care îți dau comenzile online sau telefonic, locația nu mai este atât de importantă, deci poți face economii cu privire la plata chiriei lunare.
Cel mai important element pentru succesul afacerii tale este extinderea permanentă a gamei de produse. Astfel, întotdeauna vei satisface cerințele a tot mai mulți clienți, în funcție de gusturile și preferințele personale. Mai mult, în perioada posturilor de peste an, vei atrage și oameni care țin obiceiul, oferindu-le produse de post. La fel se întâmplă și în cazul persoanelor vegetariene sau vegane.
Investiția într-o astfel de afacere pornește de la câteva mii de euro la câteva zeci de mii de euro, în funcție de diversitatea gamei de prăjituri pe care vrei să o oferi, dar și de mărimea producției lunare.
Informații birocratice
Pentru a funcționa legal, trebuie să te înscrii la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), fie ca persoană fizică autorizată (PFA), fie ca societate comercială, sub formă de SRL, SA, SRL-D.
Investiția în echipamente
Clienții nu preferă doar calitatea, cât și produsele proaspete, de aceea este important să investești în echipamente de calitate și dotările potrivite unui laborator de cofetărie. Printre cele mai importante echipamente se numără:
- malaxor;
- mașină de foietat;
- mașină de preparat și dozat creme, inclusiv dozatoare frișcă pe bază de gaz ilariant sau funny gas;
- cuptoare pentru patiserie;
- mașină pentru fursecuri;
- mașină pentru măcinat;
- echipamente frigorifice;
- vitrine de prezentare a produselor;
- mobilier din inox pentru dotarea laboratorului de produse.
Restul instrumentelor și al echipamentelor pot fi cumpărate li pe parcurs, odată cu extinderea gamei de produse și a numărului de clienți, respectiv creșterea numărului de angajați.
Poți opta pentru fonduri nerambusabile
Pentru înființarea și dezvoltarea unei afaceri cu produse de cofetărie și patiserie mai poți accesa fonduri oferite de Uniunea Europeană, prin Start-up Nation. În cazul în care deja ai o cofetărie sau patiserie cu cel puțin doi ani vechime, iar societatea nu înregistrează datorii către bugetul de stat sau bugetele locale, atunci poți accesa în perioada următoare fonduri nerambursabile de până la 450.000 de lei.