Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a încheiat summitul ”crucial” al acestei organizații de joi, 24 martie, consacrat conflictului din Ucraina, cu o conferință de presă urmărită cu mare interes în toate țările continentului european afectate într-un fel sau altul de tragedia ucraineană. Liderii NATO, a spus Stoltenberg, au fost de acord să pună la dispoziţie sprijin suplimentar Ucrainei. Au fost aprobate patru noi grupuri de luptă, inclusiv în România. Stoltenberg a catalogat războiul din Ucraina drept „cea mai mare ameninţare asupra securităţii din generaţia noastră”, vorbind despre acest conflict drept „războiul preşedintelui Putin împotriva Ucrainei”.
„Astăzi, liderii NATO, a subliniat Secretarul general al NATO, au fost cu toții de acord că trebuie să continuăm să asigurăm sprijin pentru Ucraina. (…) Vom întări apărarea aliată’’. ”Liderii au aprobat detaşarea celor patru noi batalioane în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia, adăugându-se celor care existau deja, aşa că avem opt batalioane multinaţionale acum, de la Marea Baltică la Marea Neagră. În întreaga Europă sunt 100.000 de militari americani care sprijină eforturile NATO”, a anunțat Stoltenberg. Important a fost, în opinia domniei sale, faptul că liderii statelor membre ale NATO au recunoscut necesitatea unei ”resetări” a termenului apărare, în fața noilor realități internaționale.
Prezentând deciziile luate în privința apărării terestre, Stoltenberg a relevat asigurarea în flancul de est al Alianței a unor forțe substanțial crescute. Pentru apărarea aeriană au fost anunțate mai multe avioane destinate apărării spațiului aerian al NATO, iar, pe mare, vor exista submarine și ”un număr semnificativ” de nave de război.
„Astăzi, a spus textual Stoltenberg, toţi liderii noştri au căzut de acord să asigurăm în continuare sprijin pentru Ucraina, ajutându-i să îşi exercite dreptul fundamental la autoapărare. Aliaţii echipează Ucraina cu echipament militar, incluzând sisteme de apărare antitanc şi antiaeriene şi drone, extrem de eficiente, precum şi un ajutor financiar şi umanitar substanţial. Am fost de acord să facem mai mult, incluzând asistenţă în domeniul cybersecurităţii şi acordarea de echipament Ucrainei, care va permite apărarea împotriva ameninţărilor cu arme biologice, chimice, radiologice şi nucleare. Acest ajutor poate include echipament pentru detectare, protecţie şi echipament medical, precum şi instruire pentru decontaminare şi managementul crizelor. Suntem hotărâţi să facem tot ce ne stă în putință pentru a sprijini Ucraina».