Motivele acţiunilor de protest SLPR:
Starea avansată de sărăcie a salariaţilor Poştei Române.
Pentru 17.000 dintre angajaţi, adică pentru aproape 80% din întreg personalul, salariul net lunar este sub 1700 lei, la limita traiului de subzistență, în condiții de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură.
Refuzul categoric al directorului general de a accepta orice negociere referitoare la majorări salariale pentru angajaţi, în sfidarea numeroaselor cereri ale SLPR si fără a ține seama de creşterea constantă a preţurilor la energie, combustibili şi produse alimentare.
Iminența pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenților poștali, al factorilor, oficiantelor, diriginților, lucrătorilor din tranzite în urma introducerii unor posibile automatizări, dar şi în lipsa abordării unor noi linii de business.
Iniţiativele conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor.
Principalele ţinte vizate în vederea șubrezirii contractului colectiv de muncă sunt:
eliminarea dreptului sindicatului de a fi parte activă în elaborarea și evaluarea normelor de muncă; aplicarea rezultatelor normării, fără negocierea cu sindicatul; eliminarea salariilor compensatorii la concediere – minima protecţie pe care o mai oferă angajatorul unui om concediat după zeci de ani de muncă;
Nedreptatea sociala promovată de directorul general:
– neplata drepturilor bănești cuvenite, prin sistarea plății orelor suplimentare şi a sporului de continuitate către salariaţii care sunt obligaţi să preia suplimentar
activitatea angajaților plecaţi din unitate, ale căror posturi rămân neocupate din cauza salariilor mult prea mici în raport cu volumul, complexitatea si responsabilitatea muncii;
– majorarea salariilor a aproximativ 200 de angajați preferați ai directorului, aparținând personalului funcţional
– angajarea, de la venirea în companie a actualului director, a unui număr de aproximativ 200 de angajați tesa, pentru ca apoi să procedeze la concedierea altora.
Lipsa uniformelor, a echipamentelor de muncă și protecție, precum și condiţiile improprii de muncă în spațiile în care munceşte cea mai mare parte a angajaților şi în care sunt primiți clienţii Poştei Române;
Intenția de modificare a organigramei și efectuarea de concedieri colective, fără a oferi sindicatului, conform legii, informaţiile necesare absolut normale şi logice, referitoare la: modul in care va funcționa compania după aplicarea modificărilor organigramei propuse, fără a se preciza clar dacă vor urma concedieri in rândul salariaților din rețeaua poștală operațională; şi fără a spune suma lunară cu care va creşte salariul angajaților din operațional după efectuarea concedierilor de personal funcțional.
Lipsa de performanţă a actualei echipe manageriale, care:
– nu are o preocupare reală pentru creșterea veniturilor companiei,
– nu a lansat nicio linie nouă de afaceri, nici un contract care să ofere speranţă angajaţilor;
Toate acestea într-o perioadă în care toate companiile de profil au prosperat și și-au dublat sau chiar triplat veniturile.
Memorandumul privind strategia de dezvoltare a Poştei Române, elaborat și promovat de actualul management, prin care conducerea actuală dorește să îndrepte compania spre restrângerea numărului de puncte de lucru cu prezenţă umană şi automatizarea acestora, ceea ce va conduce la diminuarea drastică a numărului de personal din rândul celor cu foarte mici șanse de reintegrare profesională în alte domenii. Nu se regăsește în acest document nici o referire la nevoia de a investi în creșterea capacității profesionale a lucrătorilor sau în adaptarea abilităților lor în utilizarea noilor tehnologii. Pur și simplu, noi, salariații nu existăm!
Facem apel către Guvernul României și către liderii coaliției de guvernare:
Vă solicitam să găsiți timpul necesar pentru o analiză temeinică și sănătoasă asupra stării acestei companii! Vă vom rămâne parteneri de bună credință în identificarea unor soluții corecte care să ducă la creșterea calității serviciilor din Poșta Română, dar și la o plată corectă pentru cei care muncesc!