Având în vedere informațiile apărute recent în spațiul public, conform cărora există o legătură între problemele cu furnizarea apei calde în cea mai mare parte a capitalei și CET-urile ELCEN, vă transmitem poziția companiei cu privire la informațiile vehiculate.
-Alimentarea cu apă caldă a cetățenilor nu este în niciun fel influențată, prin prisma activității ELCEN, de intrarea în oprire totală a CET București Sud.
Structura inelară a rețelei de termoficare permite bascularea de către ELCEN a sarcinii termice de pe un CET pe altul, nefiind afectați consumatorii. CET București Sud este în oprire totală de luni, 4 iulie. Începând cu această dată, consumatorii arondați CET București Sud au beneficiat de agent termic furnizat din CET Progresu.
-Deși ELCEN are capacitatea tehnică de a furniza agent termic, astfel încât să acopere întreaga rețea deservită, conductele din rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica au un grad de uzură tehnică foarte mare și îngreunează efectuarea de către Termoenergetica a manevrelor tehnice necesare pentru trecerea alimentării consumatorilor arondați CET București Sud pe CET Progresu.
-Din cauza problemelor din rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica, ELCEN a fost nevoită să oprească forțat CET Progresu în data de 5 iulie pentru a evita defecțiuni majore. Pierderile din rețeaua Termoenergetica au condus la reducerea drastică a presiunilor, sub nivelul de avarie, cu risc major de defectare gravă a centralei.
Presiunea apei de termoficare pe conducta de retur nu a crescut mai mult de 0,1 bar, în condițiile creșterii permanente a cantității de apă de adaos ce a trebuit injectată de ELCEN ca să suplinească pierderile de apă din rețea. Toate cele 4 CET-uri ale ELCEN au fost nevoite să introducă în data de 5 iulie, 2300 de tone de apă de adaos pe oră în rețea. Scăderea presiunii până la acest nivel constituie un regim de funcționare anormal, extrem de periculos, ce poate conduce la avarierea gravă a echipamentelor din CET Progresu (pompe, schimbătoare de căldură, etc), cu risc major de indisponibilizare a acestor agregate și impact critic asupra activității ELCEN și a furnizării serviciului.
Situația creată a avut ca rezultat crearea unui dezechilibru în sistemul energetic în ceea ce privește livrarea de energie electrică, cu costuri substanțiale în sarcina ELCEN.
Repornirea CET Progresu depinde de revenirea la un regim de funcționare acceptabil, posibil doar prin finalizarea de către Termoenergetica a manevrelor de reconfigurare a traseului de realimentare, după identificarea și izolarea zonelor cu avarii în rețeaua pe care o gestionează.
ELCEN a pornit, astăzi, 6 iulie, un cazan de apă fierbinte (CAF) la CET București Sud, până când Termoenergetica reușește să reconfigureze traseul pentru a putea prelua din CET Progresu. Astfel, pentru a se asigura continuitatea serviciului de furnizare a apei calde în București, ELCEN are disponibilitatea de a folosi echipament de rezervă ce poate fi pornit prin întreruperea lucrărilor prevăzute a fi efectuate în perioada de oprire programată.
Ce înseamnă oprirea totală a unui CET?
Oprirea totală a unei centrale ELCEN este stabilită de comun acord cu Termoenergetica încă de la începutul anului. Nu este o acțiune neprevăzută, ci programată, astfel încât să nu afecteze în vreun fel furnizarea agentului termic către consumatori. La momentul respectiv, cele două companii, ELCEN și Termoenergetica stabilesc împreună un program comun de mentenanță/reparații anuale în vederea pregătirii instalațiilor pentru sezonul rece următor, precum și zonele în ,care se va interveni simultan și în care instalațiile vor fi oprite/scoase din funcțiune. Fiind activități interdependente, producătorul și distribuitorul trebuie să coreleze aceste demersuri tehnice și să execute lucrările de reparații în același timp. Astfel, se stabilește, în mod programat, încă de la începutul anului, de comun acord, oprirea totală pe rând a câte unui CET, în timp ce alte două CET-uri rămân în funcțiune și un al patrulea în rezervă, acoperindu-se fără probleme necesarul de apă caldă.
Oprirea totală este absolut necesară în perioadele programate, întrucât în cadrul reviziilor parțiale nu se poate interveni pentru eventuale remedieri decât prin izolarea centralei.
Ce înseamnă revizie în cadrul unui CET?
Reviziile nu au o durată determinată, ca în cazul opririlor totale programate. Durata depinde de complexitatea intervențiilor, însă acestea se desfășoară doar la anumite echipamente din cadrul centralei, și nu indisponibilizează întreaga centrală. Nu intră niciodată în revizie toate instalațiile dintr-un CET simultan, tocmai pentru ca să se asigure continuitatea serviciului. Se intervine asupra unui agregat, în timp ce un altul este folosit pentru producere și livrare de agent termic, acoperind fără probleme necesarul de energie termică pentru consumatori. În concluzie, atunci când CET- urile se află în revizie, au disponibilitate de livrare energie termică.
Este necesară funcționarea tuturor celor 4 CET-uri în sezonul de vară?
NU. Necesarul de agent termic este foarte scăzut în sezonul de vară, fiind furnizată doar apă caldă, nu și căldură. Din punct de vedere tehnic, este suficientă funcționarea unui singur CET, însă ELCEN asigură livrare de agent termic din două CET-uri, ținând cont și de dispunerea geografică a cererii. Dacă, în regim de vară, ar funcționa toate cele 4 CET-uri simultan, s-ar produce mult mai mult decât este necesar pentru termoficare, în regimuri total neeconomice. (Birou Comunicare și Relații Publice)