România urcă 3 poziții în clasamentul competitivității, dar scade în competitivitatea digitală şi a talentelor

Autor: Anca Tamaș (INACO)

Conform IMD World Competitiveness Center, în 2020, România se află pe locul 48 în clasamentul competitivității din 64 de țări analizate, în urcare cu 3 poziții față de 2019. Deși am înregistrat o ușoară urcare, România se află totuși printre ultimele locuri dintre țările UE, mai exact pe locul 23 din 26 țări UE analizate (Malta nu intră în calcul pentru că nu a fost inclusă în clasament). În urma României se află doar Slovacia (locul 50), Bulgaria (locul 53) și Croația (locul 59). Clasamentul este dominat de țările din Europa, pe primele 4 locuri fiind Elveția, Suedia, Danemarca și Olanda, în top 10 mai fiind și Norvegia, pe locul 6. Deși am progresat ușor față de anul trecut, România este încă departe de performerii europeni.

Indicele include 3 categorii mari:

 • Competitivitate,
 • Competitivitate Digitală și
 • Competitivitatea Talentelor.

Cel mai bine stăm la Competitivitate, locul 48, cea mai bună clasare din ultimii 5 ani. La Competitivitate Digitală suntem pe locul 50, în scădere cu 4 locuri față de anul 2019, când eram pe locul 46. Cel mai slab ne situăm în Competitivitatea Talentelor, pe locul 57, din nou în scădere 2 locuri față de 2019, când eram pe 55.

În ceea ce privește subindicatorii de Competitivitate, cel mai bine ne-am situat la Prețuri, pe locul 18. La această rubrică sunt 4 indicatori la care ne situăm foarte slab, sub locul 55 în lume:

 • Finanțe (locul 60),
 • Infrastructura de Bază (locul 58),
 • Piața Muncii (locul 56) și
 • Practici de Managament (locul 56), din 64 de țări analizate.

Dintre subindicatorii Competitivității Digitale, cel mai bine stăm la:

 • Viteza de Bandă a Internetului (locul 9),
 • Numărul de Absolvenți în Științe (locul 13) și
 • Numărul Femeilor Cercetătoare (locul 14).

Punctele slabe, indicatori la care ne clasăm sub locul 55 din 64 de țări analizate sunt:

 • Trainingul Angajaților (locul 59),
 • Bănci și Servicii Financiare (locul 59),
 • Parteneriat Public-Privat (locul 58),
 • Oportunități și Amenințări în Afaceri (locul 57) și
 • Managementul Orașelor (locul 56).

Din perspectiva Competitivității Talentelor, indicatorii la care ne situăm cel mai bine în clasament sunt: Indicele Costurilor de Trai (locul 3) și Expunerea la Particule de Poluare (locul 28). Din păcate, la indicatorii cu privire la educație și integrarea pe piața muncii, două dintre cele mai importante domenii, ne clasăm foarte slab, pe ultimele poziții:

 • Managementul Educației (locul 63),
 • Ucenicia (locul 62) și
 • Abilitățile în Domeniul Finanțelor (locul 60), din 64 de țări analizate.

Clasările relativ slabe ale României în clasamentul competitivității, cu precădere la indicatorii menționați, se reflectă perfect și în gestionarea defectuasă a pandemiei de Covid-19. Dacă România a trecut relativ bine prin primul val al pandemiei (primele luni ale anului 2020), fără să avem un număr foarte mare de cazuri și de decese, lucru datorat cu siguranță și restricțiilor care au fost impuse, acum pare că am pierdut total controlul asupra situației. România are cel mai mare număr de decese cauzate de Covid-19 din UE în ultimele 24 de ore (consultat la data de 14.10.2021), 304, de peste 3 ori mai multe decât ocupanta locului 2, Bulgaria, care are 98.

Situația dramatică a României este cauzată cu siguranță și de rata extrem de redusă de vaccinare. România are a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din UE, sub o treime, de doar 29,1%, în condițiile în care media UE este de 63,88%. Am întrecut doar Bulgaria. Sunt 5 țări UE cu o rată de vaccinare de peste 70%: Portugalia (86,38%), Spania (79,07%), Danemarca (75,54%), Irlanda (74,56%) și Belgia (72,86%). Știm deja că vaccinul nu protejează 100% împotriva contactării virusului, dar protejează în mare măsură de formele grave de boală, de spitalizare și de deces. Drept dovadă, țările cu o rată de vaccinare de peste 70%, chiar dacă poate au un număr mare de cazuri, au un număr mic de decese: Portugalia (9 decese), Spania (2 decese), Danemarca (niciun deces), Irlanda (26 de decese) și Belgia (un singur deces) în ultimele 24 de ore. Observăm că sunt 5 țări UE fără niciun deces în ultimele 24 de ore și toate au o rată de vaccinare de peste 50%: Danemarca (75,54%), Cipru (62,89%), Finlanda (65,71%), Slovenia (50,75%) și Suedia (66,60%). În același timp, țările cu cel mai mare număr de decese din UE, România și Bulgaria, au și cele mai scăzute rate de vaccinare, sub 30%: România 304 decese la o rată de vaccinare de 29,1%, iar Bulgaria 98 de decese la o rată de vaccinare de 19,8%.

Dar există vreo legătură între nivelul de competitivitate a unei țări și gestionarea pandemiei de Covid-19? Da, s-a dovedit că există o corelație directă și puternică, de 0,62, între locul în clasamentul competitivității și locul în clasamentul ratei de vaccinare. După cum se poate vedea și în graficul de mai sus, țările mai competitive din punct de vedere economic au rate de vaccinare mari, de peste 60%, în timp ce țările mai puțin competitive din punct de vedere economic, România și Bulgaria, au rate de vaccinare foarte scăzute, sub 30%.

Am studiat și impactul nivelului de educație al unei țări asupra gestionării pandemiei de Covid-19. Pentru asta, am luat din Indicele de Competitivitate doar subindicatorul referitor la educație. Și la acest subindicator România se situează destul de modest, pe locul 51 din 64 de țări analizate. Din nou suntem pe penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, care ocupă locul 53. Există o corelație inversă și puternică, -0,61, între locul în clasamentul educației și rata de vaccinare a unei țări, mai exact țările mai bine educate au rate de vaccinare mari, iar țările mai slab educate au rate de vaccinare foarte mici. De asemenea, există o corelație inversă și puternică, -0,65, între locul în clasamentul educației și locul în clasamentul numărului de decese, mai exact țările cu sisteme de educație performante au un număr redus de decese, iar țările cu sisteme de educație de nivel mai scăzut, România și Bulgaria, au un număr mare de decese. Aceste situații sunt evidențiate și în graficele de mai sus.

Dar ce pot face autoritățile în acest sens? În primul rând să convingă populația să se vaccineze și să respecte mai mult normele de protecție sanitară (purtarea măștii de protecție, respectarea distanțării sociale, telemunca acolo unde este posibil, școala online în localitățile cu o rată mare de răspândire a virusului etc.). Pentru că vaccinul, alături de respectarea celorlalte norme de protecție sanitară, sunt singurele metode de a putea controla pandemia. După cum se poate observa și din datele de mai sus, țările cu o rată mare de vaccinare, chiar dacă au multe cazuri, au un număr foarte mic de decese. Extrapolând celebrul proverb „Minte sănătoasă în corp sănătos”, aș spune că doar o națiune sănătoasă poate fi o națiune competitivă și performantă.

Sursa: IMD World Competitiveness Center (2021), World Competitiveness Rankinghttps://www.imd.org/centers/world-competitiveness-center/rankings/world-competitiveness

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW