Mașina ta are numeroși martori de bord și chiar dacă de toți trebuie să ții cont atunci când se activează, sunt câțiva foarte importanți de cunoscut pentru a evita posibile defecțiuni majore. Îi descoperi în rândurile de mai jos.
Ce sunt martorii de bord
La interiorul oricărei mașini, pe tabloul cu indicatoare, se regăsesc o serie de martori de bord. Simbolurile luminoase sunt, în principiu, comune la majoritatea autoturismelor moderne. Chiar dacă producătorii auto recurg la mici stilizări grafice, semnificația martorilor de bord rămâne aceeași.
Fiecare martor de bord rămas aprins după pornirea motorului sau care apare în timpul conducerii mașinii trebuie tratat cu atenție, respectiv cu unele măsuri pe care să le iei pe loc sau cât mai curând posibil.
Este foarte important de știut faptul că există trei categorii de martori de bord, fiecare având o culoare specifică, dar și o semnificație anume:
- Martori de bord de culoare roșu – indică o defecțiune majoră sau o situație critică legată sistemele mașinii.
- Martori de bord de culoare galben sau portocaliu – pot indica atât anumite situații de avertizare sau informare, care nu reprezintă niciun pericol, precum nivel scăzut de ulei sau lumini de ceață aprinse, dar și faptul că o anumită componentă sau un subansamblu nu mai funcționează în parametri normali. În acest ultim caz, va fi necesar să fie efectuată o verificare și să se înlocuiască piesele defecte.
- Martori de bord de culoare verde sau albastru – indică anumite informații generale, de aceea mai pot fi considerați și martori de informare, cum ar fi portiere deschise, lumini de avarii sau faruri aprinse.
Vezi cei 6 martori de bord de care să ții cont imediat cum apar
În rândurile următoare vei descoperi 6 martori de bord care îți pot indica defecțiuni majore, ce necesită oprire imediată sau cât mai curând posibil a mașinii. Mai mult, trebuie efectuată o vizită la un service auto pentru remedierea problemelor apărute.
Martor verificare motor
Denumit și „Check Engine” este martorul de culoare roșie de care orice șofer ar trebui să se teamă, deoarece semnifică o defecțiune importantă și, în același timp, necunoscută a motorului.
Așadar, doar un tehnician auto îți va spune cu exactitate care este problema sau chiar problemele cu motorul mașinii tale, printr-o diagnoză computerizată. Cel mai probabil, în asemenea situații, vei avea nevoie de piese auto pentru repararea mașinii tale.
Martor ulei de motor
Cea mai ușoară problemă, semnalată printr-un martor galben, ar fi un nivel scăzut de ulei de motor, respectiv trebuie să faci schimbul de ulei. O problemă majoră, semnalată printr-un martor roșu, se poate referi la o defecțiune a pompei de ulei sau a unei senzor de presiune.
Martor sistemul de frânare
Problemele cu sistemul de frânare sunt semnalate cu acest simbol grafic. Apariția acestuia în bordul mașinii semnalează probleme cu pedala de frână, lichid de frână scăzut sau cu necesitatea schimbării plăcuțelor de frână. De asemenea, acest simbol apare afișat atunci când ai frâna de mână trasă.
Martor supraîncălzire motor
În situația în care apare acest martor, înseamnă că temperatura motorului este peste limitele normale de funcționare. Poate fi din cauza lipsei de antigel sau a defecțiunii radiatorului. Pentru că poate duce la daune foarte mari, trage imediat pe dreapta, și verifică, în primul rând, nivelul antigelului.
Martor ABS
Acest martor este foarte important în situația unei frânări de urgență, atunci când se activează ABS-ul pentru a preveni blocarea roților. Prin urmare, indică o problemă cu acest angrenaj integrat în sistemul de frânare al mașinii.
Martor airbag
Acest martor de bord apare în două situații importante: fie airbag-ul mașinii este dezactivat, fie prezintă o problemă importantă de funcționare. Atunci când vine vorba de securitatea și siguranța pasagerilor, ia în serios semnificația acestui simbol rămas aprins.
Prin urmare, în toate situațiile de mai sus trebuie să acorzi o atenție deosebită semnalelor provenite de la martorii de bord, pentru a evita defecțiuni grave ale mașinii, respectiv pentru a nu-ți pune viața în pericol.
Sursa foto: Shutterstock