Tratamentele cu clor te ajută să menții apa din piscină curată, clară și sănătoasă pentru înot. Dozele prea mici nu își fac efectul eficient, iar cele prea mari sunt dăunătoare atât pentru utilizatori, cât și pentru finisajele și echipamentul bazinului. Află cum să tratezi, să dezinfectezi și să testezi corect apa din piscină.
Tratarea și dezinfectarea apei din piscină
Dezinfectarea apei și combaterea bacteriilor și microorganismelor din bazin se poate realiza cu anumite tratamente pe bază de clor pentru piscină. Substanțele nu se pun direct în apă, ci se distribuie cu un dozator de tablete, prin skimmer sau cu o pompă de dozare. Iată ce produse poți folosi:
- Tablete de clor – Pastilele de clor pot fi cu eliberare rapidă sau lentă a substanței active;
- Clor granulat – Granulele de clor sunt utilizate pentru tratamentele șoc pentru dezinfectarea apei din piscină;
- Clor lichid – Substanța lichidă se distribuie în piscină prin pompe de dozare.
Tratamentele pentru piscină cu clor pot fi stabilizate sau nestabilizate – necesită folosirea unei substanțe de stabilizare a clorului, precum acid cianuric. Citește cu atenție indicațiile de utilizare a produsului ales de tine. Ține cont că soluțiile pentru piscină trebuie manevrate cu echipament de protecție, iar ambalajele pot fi eliminate prin firme specializate.
Dozarea clorului pentru piscină
Cât clor trebuie să pui în piscină? Răspunsul diferă în funcție de: tipul și concentrația produsului, temperatura, calitatea și sursa apei, frecvența de utilizare a bazinului, perioada și scopul dezinfectării:
- Tratament șoc cu clor – Se aplică la deschiderea piscinei, după curățarea bazinului și completarea nivelului de apă. Doza inițială este de 30 de ml de clor lichid sau de 4-6 g de granulat pentru fiecare mc de apă, însă aceste valori diferă în funcție de concentrația produsului și de calitatea apei;
- Tratament de întreținere cu clor – Pentru menținerea piscinei dezinfectate în timpul sezonului, poți folosi câte 2 tablete zilnic la fiecare 10 mc de apă. De asemenea, în cazul clorului lichid sau granule, urmărește ca valoarea clorului liber să fie de minimum 0,5 ppm.
Înainte de fiecare tratament, poate fi necesară reglarea pH-ului apei din piscină între 7,0 – 7,4. Folosește regulatori de pH minus sau plus, sub formă de pulbere sau lichidă pentru a menține echilibrul apei.
Testarea apei din piscină
Este recomandat să testezi apa din piscină periodic, pentru a te asigura că este în parametri și nu pune în pericol sănătatea utilizatorilor. Procesul se poate face rapid cu benzi de testare, kit sau tester electronic. O dată la câteva săptămâni, ar trebui să duci o mostră la un centru specializat, pentru teste amănunțite.
În cazul tratamentelor cu clor, iată care sunt parametrii de care trebuie să ții cont:
- Clor liber – Între 0,5 și 1,5 ppm, însă valoarea poate fi diferită pentru piscinele acoperite și cele descoperite;
- Clor combinat – Ar trebui să fie mai mic de 0,5 ppm. Dacă nivelul este mai mare, aplică un tratament șoc cu clor;
- Clor total – Urmărește ca valoarea să nu depășească 2-3 ppm;
- pH – Nivelul ideal este între 7,0/7,2 și 7,4/7,6.
Testează în mod constant apa din piscină și aplică tratamentele corespunzătoare cu clor, astfel încât să menții bazinul limpede și sigur de utilizare. Manevrează cu atenție produsele speciale și dozează substanțele în funcție de volumul apei din piscină și de calitatea acesteia.