Să bei un vin oferit de un robot-barman, să trăiești o experiență de portar cu ajutorul ochelarilor dotați cu tehnologia Realității Virtuale, sunt doar două surprize oferite vizitatorilor ediției din acest an a Târgului Internațional pentru Comerțul cu Servicii din China (CIFTIS).
Timp de șase zile, reprezentanții a 507 de companii, multe din Top 500 mondial, ai giganților industriali sau comerciali, au văzut vitalitatea de excepție a sectorului de servicii din China și marile oportunități de afaceri pe care le oferă China. Între cele 1.339 de rezultate concrete ale evenimentului se numără 174 de lansări de noi produse, cu 34 mai mult decât la ediția precedentă.
Potrivit Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), serviciile din domenii precum: tehnologie, informații, proprietate intelectuală și proiectarea și exploatarea noilor produse, ocupă 18% din totalul serviciilor din anul 2020, după ce în 2005 reprezentau doar de 11,4%.
Economia digitală, ca unul din cele mai viguroase domenii ale inovației tehnico-științifice, a devenit un nou motor pentru creșterea economiei mondiale. China se situează, de mai mulți ani, pe locul doi la nivel mondial, în ceea ce privește volumul economiei digitale.
Pe de altă parte, domeniul high-tech a pus o bază solidă pentru dezvoltarea „verde” a lumii. La evenimentul încheiat ieri, de la finanțele verzi și transportul verde, până la instalații industriale uriașe și chiar o coală de hârtie subțire, s-a constatat specificul economisirii energiei și un nivel scăzut de carbon. Conform calculelor făcute de cercetători, sunt necesare investiții de cel puțin 1.000 de trilioane USD, pentru realizarea obiectivului privind controlul emisiilor de gaze cu efect de seră, stabilit în Protocolul de la Paris. Aceasta presupune oportunități rar-întâlnite pentru industria noilor energii.
În cei zece ani de la inaugurarea CIFIT, chinezii au câștigat partenerii din peste 200 țări și regiuni ale lumii, în acest sector. În contextul contracurentului globalizării și al acutizării conflictelor regionale, CIFIT a atras tot mai mulți participanți, datorită atractivității apreciabile a pieței chineze, dar și a deciziei ferme a Chinei în ceea ce privește promovarea globalizării economice.
Potrivit datelor prezentate de guvernul chinez, în ultimii zece ani, comerțul național cu servicii a crescut cu o medie anuală de 6,1%, cu 3,1 procedente mai mult decât ritmul mediu mondial. De opt ani China ocupă locul doi mondial după valoarea sectorului de servicii, importând servicii în valoare de peste 4 trilioane USD.
Articol realizat de Radio China International și CCTV