5 ianuarie, încă o sâmbătă, a opta, în care Parisul și numeroase alte orașe din Franța au fost teatrul unor violenţe fără precedent de la declanșarea mișcării «Vestele galbene», în urmă cu două luni.
Părerea generală a comentatorilor politici invitați în tot cursul zilei de sâmbătă la posturile franceze de televiziune – concomitent cu imagini înspăimântătoare de pe Champs-Elysées și alte mari bulevarde ale Parisului – este că mișcarea purtătorilor de veste galbene este de acum mai puțin susținută numeric, dar mult radicalizată și politizată.
Chiar dacă, inițial, acești manifestanți au refuzat colaborarea cu orice partid politic sau sindicat, ei limitându-se la revendicări cu caracter economic și social, în principal măsuri vizând reducerea impozitelor, a prețului carburanţilor și, în general, un nivel de trai mai bun, de la o sâmbătă la alta, violențele au devenit tot mai grave, iar, ceea ce a remarcat purtătorul de cuvânt al guvernului, această mișcare s-a lansat în acțiuni împotriva forțelor de ordine, a instituțiilor statului și pentru demiterea guvernului.
Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, a informat în declaraţiile sale de sâmbătă seară că instituția pe care o conduce a înregistrat, la nivelul întregii țări, peste 50.000 de participanți la acțiunile Vestelor galbene în Paris, Bordeaux, Marseille, Lille, Toulouse, Nantes, Rouen, Montpellier, Rennes, Strasbourg ş.a. La Paris, unde au avut loc cele mai violente incidente, numărul participanților la manifestație a atins circa 4.000. Aceștia au acționat divizați în două grupuri: unul pe Champs-Elysées cu intenția de a ocupa zona Arcului de Triumf, iar altul în zona Primăriei Parisului, pe celebra Avenue Montaigne. Violențele, de o gravitate fără precedent de la declanșarea sâmbetelor Vestelor galbene, au izbucnit în după-amiaza zilei de sâmbătă. Elemente agresive din rândul manifestanților au incendiat automobile, motociclete, au ridicat baricade, au incendiat pubele, au smuls pietre din bordurile trotuarelor pentru a le arunca asupra forţelor de ordine, au atacat fizic jandarmii, polițiștii. Forțele de ordine au recurs la tunurile cu apă și la gazele lacrimogene. La Paris au fost reținuți de poliție aproximativ 100 de purtători de veste galbene. Greu de imaginat în Franța incidente ca acelea produse pe pasarela Léopold Senghor ce leagă cele două maluri ale Senei, blocată de forțele de ordine, dar supuse unuia dintre atacurile cele mai violente produse sâmbăta aceasta la Paris. În luptele corp la corp ce au avut loc în acest punct din Paris, au fost grav răniți un jandarm și un polițist, impunând transportarea lor urgentă la spital. Forțele de ordine au făcut uz de gaze lacrimogene în mare cantitate, obligând Vestele galbene să se retragă. Concomitent, relatează corespondenţii posturilor de televiziune, unii manifestanți au incendiat o barjă fixă, necesitând intervenția pompierilor protejați de forțele de ordine. Nu departe de zona respectivă, pe strada Grenelle, purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux, a trebuit evacuat din sediul Secretariatului său de Stat, după ce un grup de persoane purtând costume negre, dar și o vestă galbenă, au distrus o intrare secundară și au pătruns în curtea ministerului, unde au lovit vehiculele parcate, înainte de a pleca rapid la apariția forțelor de ordine. «Atunci când o clădire publică este atacată, când vizezi o instituție și un membru al guvernului, un parlamentar sau un ales local, evident că este un lucru foarte grav», a declarat presei Benjamin Griveaux. Incidente grave au avut loc și pe bulevardul Saint-Germain. Și în această sâmbătă, una dintre țintele atacurilor Vestelor galbene a fost presa. În fața sediului Agenției France Presse au fost scandate lozinci antiguvernamentale, s-a strigat «Macron, demisia!» și s-a promis continuarea manifestațiilor în săptămânile următoare.
Reacții ale conducerii țării
Emmanuel Macron a denunțat, într-un mesaj difuzat pe Twitter, că acțiunile violente comise sâmbătă au fost «atacuri împotriva Republicii». A lansat din nou un apel la dezbateri, la dialog, dar a promis acțiuni în justiție împotriva autorilor violențelor.
Christophe Castaner, ministrul francez de Interne, a lansat un apel la responsabilitate și respectarea legilor. A ținut să sublinieze că Vestele galbene nu reprezintă întreaga Franță, iar celor care comit violenţe le-a atras atenția că instituțiile statului sunt solide, că Franța nu este o țară în care o minoritate conduce prin violență.