joi, 27 februarie, 2020
14.2 C
București

A devenit probabilă revenirea Rusiei în grupul țărilor celor mai industrializate și refacerea G8

Donald Trump s-a declarat surprinzător de rapid în favoarea revenirii la formula G8 prin reintegrarea Rusiei, exclusă din acest grup în 2014, după anexarea Crimeei și din cauza crizei ucrainene. «Multe dintre subiectele pe care le discutăm au legătură cu Rusia și o văd revenind în G8», a declarat președintele american la o întâlnire cu presa, marți, la Casa Albă. El a precizat că ar putea susține o astfel de propunere în cazul în care va fi făcută la summitul G7 de la Biarritz, la care vor fi prezenți șefii de stat și de guvern ai Germaniei, Statelor Unite, Canadei, Franței, Italiei, Japoniei și Regatului Unit.

Emmanuel Macron pune condiții

Președintele Emmanuel Macron, angajat în demersuri vizând destinderea în relațiile Uniunii Europene cu Rusia, idee susținută în declaraţiile făcute cu prilejul recentei vizite a lui Vladimir Putin la Brégançon, în Franța, consideră posibilă reconstituirea G8 prin reintegrarea Rusiei numai cu condiția realizării unor «progrese clare și tangibile în procesul de la Minsk – acordurile ce vizează încetarea conflictului armat din estul Ucrainei». Miercuri, Emmanuel Macron a venit cu încă o declarație – făcută la Elysée, în fața Asociației presei prezidenţiale – în care a subliniat că «este pertinent ca Rusia să poată reveni în formula G8», dar și cu acest prilej a spus: «Divorțul a intervenit în momentul invadării Ucrainei și «condiția prealabilă indispensabilă» pentru readmiterea în G8 este găsirea unei soluții la criza ucraineană pe baza acordurilor de la Minsk. Comentând, președintele Macron a adăugat: «Să spui că Rusia poate veni – fără condiții – la masa dezbaterilor înseamnă să demonstrezi slăbiciunea G7… Să spui că decizia celor șapte țări de a exclude Rusia nu a avut nicio eficienţă, deci că Rusia poate reveni fără probleme, ar fi o eroare strategică din partea noastră».

Angela Merkel și Boris Johnson resping ideea reintegrării Rusiei

În conferința lor de presă comună de după convorbirile purtate miercuri, la Berlin, Angela Merkel și Boris Johnson au respins propunerile privind readucerea Rusiei în grupul țărilor celor mai industrializate și refacerea, astfel, a G8. «Dacă într-adevăr vor fi realizate progrese, atunci vom avea o nouă situație», a spus doamna Merkel, atrăgând atenția că deocamdată «nu au fost făcute suficiente progrese». Susținând punctul de vedere al Angelei Merkel, Boris Johnson a subliniat necesitatea realizării de noi progrese în privința crizei ucrainene, dar și în alte chestiuni cum ar fi «utilizarea armelor chimice pe teritoriul britanic» (cazul Skripal).

Rusia este gata să examineze o eventuală revenire la G8

Moscova s-a declarat gata să ia în studiu revenirea în grupul țărilor celor mai industrializate (G8) din care a fost exclusă în 2014. «Dacă o decizie ce va privi Rusia va fi luată la summitul de la Biarritz, atunci, desigur, o vom examina și vom da un răspuns», a declarat la o conferință de presă, la Moscova, Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Telefonul la care puteți suna pentru a primi informații despre coronavirus

La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată...

Epidemia de coronavirus a ajuns în 50 de țări

China a raportat un număr de cazuri noi de coronavirus ușor crescut față de ziua anterioară (433...

Primul român infectat cu coronavirus are 25 de ani

Primul român diagnosticat cu coronavirus, un gorjean, de 25 de ani, din comuna Prigoria, se află în...

Alertă mondială. Virusul ucigaș continuă să se propage

Coronavirusul - a anunțat Organizația Mondială a Sănătății - a provocat până acum, la nivel mondial; 81.000 contaminați, din...

TRENDING

Preţurile producţiei industriale au crescut cu 1,1%, in februarie 2019

În februarie, preţurile producţiei industriale pe total...

Curierul Național, numărul 7836

Ford România: «Infrastructura continuă să fie un...