Mihai Nicuț (e-nergia.ro)
TMK Hydroeneregy Power, parte a Grupului Evryo (fost CEZ), anunță că a pus în funcțiune, în premiera la nivel național, un sistem plutitor de energie fotovoltaică de scară mare. Acesta a fost instalat pe Lacul Grebla, în județul Caraș-Severin.
TMK Hydroenergy Power, în parteneriat cu Innovation Norway, a dezvoltat pe lacul de liniștire al hidrocentralei Grebla primul sistem plutitor de energie fotovoltaică, prin care va produce peste 1 milion de kWh de energie verde anual.
Inițiativa reprezintă o acțiune de pionierat și marchează un pas semnificativ către sustenabilitate, prin exploatarea concomitentă a energiei soarelui și a apei într-un mod inovator. Odată pusă în funcțiune, pe langă producția anuală de energie verde, aceasta duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu un prag de 300 de tone de CO2 pe an. Raportându-ne la o perioadă de cinci ani înseamnă o reducere totală a emisiilor de până la 5.000 tone de CO2.
„Proiectul înseamnă un pas ambițios spre viitor prin creșterea eficienței hidroamenajarii prin mai multă energie curată, și nu în ultimul rând, marchează o premieră la nivel național. Energia va fi utilizată pentru consumul intern al hidroamenajării. Este un proiect-pilot care credem că își va dovedi eficiența și ne dorim să fie replicat. Capacitatea de energie produsă poate nu este una impresionantă, 1 MW în comparație cu cei mulți GW de energie verde necesari în acest moment. Totuși, proiectul dovedește puterea sinergetică a celor două surse regenerabile. În plus, proiectul susține pe deplin angajamentul nostru de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în anul 2040, promovează utilizarea energiei curate și consolidează eforturile de a pregăti tranziția către energia verde”, a declarat Liviu Gavrilă, Chief Generation Officer Evryo.
Avantajele panourilor solare plutitoare
Potrivit Evryo, panourile fotovoltaice plutitoare au fost alese cu grijă pentru avantajele lor:
Utilizarea optimă a spațiului: prin ocuparea suprafeței neutilizate a lacului Greblă, se maximizează eficientă utilizării terenului;
Instalare simplificată: comparativ cu sistemele solare convenționale, instalarea panourilor plutitoare este mai simplă și mai rentabilă;
Creșterea eficienței panourilor: reflecția apei îmbunătățește producția de energie, iar temperatura redusă a lacului ajută la răcirea panourilor, prelungindu-le astfel durata de viață;
Aliniament strategic: acest proiect susține angajamentul Grupului Evryo de a investi în inovație și proiecte de energie regenerabilă.
Pe Apa Sambetei…