În perioada 14 – 20 noiembrie se va desfășura în România o nouă ediţie, cea de-a VII-a, a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume.
Românii vor afla că bucătăria italiană oferă o dietă sănătoasă care respectă ecosistemele. Inițiativa acordă atenție unor aspecte colaterale: problematica etichetării alimentelor, mărcile comerciale protejate și combaterea a Italian sounding, valorificarea teritoriilor și a produselor regionale.
Cele mai importante evenimente programate pentru această săptămână
- workshop al lui Pasquale Moro, Maestrul Pizzaiolo și campion mondial la pizza servită pe tocător din lemn la Cupa Mondială 2016 de la Parma, care va ilustra calitatea echipamentelor și ingredientelor italiene pentru prepararea pizzei (15 noiembrie);
- masterclass susținut de Chef Giacomo Devoto, destinat tinerilor studenți și foștilor studenți ai Institutului Culinar internațional Escoffier, cu eliberarea unui certificat de participare (17 noiembrie);
- prezentarea de către maestrul patiser Mauro Morandin a tehnicii de preparare și gătit a cozonacului (panettone) și a altor secrete ale tradiției patiseriei italiene (17 noiembrie);
- concurs de pregătire a pizzei între restaurantele românești în colaborare cu Camera de Comerț Italiană pentru România și cooking show susținut de Casa Rinaldi cu produse tipic italiene la magazinul Carrefour din Centrul Comercial Băneasa (18-19 noiembrie);
- la Cluj-Napoca, în weekend, un festival pe terasele Hotelului Belvedere dedicat promovării produselor italiene, cu participarea unor importatori, producători și reprezentanţi ai alimentaţiei publice prezenţi în zonă care vor oferi degustări publicului participant (18-19-20 noiembrie).
Pe durata întregii săptămâni, în diverse locații din România, restaurantele participante vor pregăti un meniu dedicat convivialității.
Maestrul bucătar Giacomo Devoto, invitat special
La Săptămâna Bucătăriei Italiene din România, invitatul special din Italia va fi Maestrul bucătar Giacomo Devoto, originar din Sarzana, Liguria.
Chef Giacomo a început să lucreze cu Angelo Paracucchi iar apoi s-a mutat în Valle d’Aosta, unde a deschis cabana Belvedere, „punt de referință pentru calitatea gastronomică la 2400 m deasupra nivelului mării”. Întors la Sarzana, a înfiinţat mai întâi „Officine del Cibo” și apoi „Locanda de Banchieri”.
Este o mare mândrie pentru mine să mă aflu aici în calitate de ambasador al gustului și în special al regiunii mele, Lunigiana. Un teritoriu care șerpuiește între nordul Toscanei și provincia La Spezia, care se mândrește cu o istorie îndelungată și merită redescoperită și savurată în toate fațetele sale, afirmă Chef Giacomo Devoto