O ceremonie de deschidere fastuoasă, cu Morgan Freeman în rol de prezentator și cu președintele FIFA la loc de cinste între Emirul Qatarului și Mohamed bin Salman, conducătorul Arabiei Saudite, a dat startul celei mai scumpe și controversate ediții de Campionat Mondial de fotbal din istorie.
Dacă emirul din Qatar a spus doar câteva cuvinte în engleză, mai interesante fiind filmulețele cu el în rol de fotbalist în anii 80, Gianni Infantino a ținut o cuvântare lungă despre cum fotbalul „unește oamenii, lumea”.
Ceremonia, cu o durată de 30 de minute, a mers pe tradițiile din Orientul Mijlociu, momentul principal fiind susținut de pop-starul sud-coreean Jung Kook de la BTS și cântărețul Qatar Fahad Al-Kubaisi care au interpretat melodia „Dreamers”, imnul Cupei Mondiale.
Atât ceremonia de deschidere cât și prima partidă de la Cupa Mondială Qatar 2022 dintre Ecuador și țara gazdă, au loc pe stadionul Al Bayt, o arenă cu o capacitate de 60.000 locuri, situată în orașul Al Khor (35 km de capitala Doha).
Arbitri femei pentru prima dată în istorie
Pentru prima dată în istoria Cupelor Mondiale la Fotbal, șase femei vor oficia în calitate de arbitru. Acestea sunt Stephanie Frappart (Franța), Salima Mukansanga (Rwanda) și Yoshimi Yamashita (Japonia), precum și arbitrii asistenți Neuza Back (Brazilia), Karen Diaz Medina (Mexic) și Kathryn Nesbitt (SUA).
Din acest punct de vedere, la Qatar 2022 vor oficia 36 de arbitri, 69 de arbitri asistenți și 24 de arbitri video. Aceștia vor beneficia și de ajutorul unei noi tehnologii pe bază de inteligență artificială care va anunța automat poziția de offside către arbitrii din camera VAR.
Un alt element indispensabil la fotbal, mingea oficială, poartă numele de Al Rihla, ceea ce se traduce prin „călătorie” în limba arabă, iar elementele de design de pe balon sunt inspirate de cultura, arhitectura și steagul Qatarului.
Este cea de-a 14-a minge succesivă creată de Adidas pentru Cupa Mondială, fiind concepută pentru a susține viteze maxime de joc, deoarece se deplasează mai repede în aer decât orice minge din istoria turneului.
Investiții masive în infrastructură, dar cu un cost uman enorm
Micuța țară din Golf a investit masiv în organizarea acestei competiții, iar banii au mers către infrastructura sportivă, dar și șosele, un nou aeroport, căi ferate și un spital, totalul cheltuielilor fiind de 229 miliarde dolari, așa cum arată o analiză Money Buzz!
Printre investițiile importante se mai numără și hoteluri, drumuri, un nou port, mii de apartamente, un cartier care este o replică a Veneției, un muzeu național care a costat 400 milioane de dolari.
Interesant, sumele investite în cele opt arene au ajuns la 4.5 miliarde dolari, iar cele mai mari sume au mers către construcția Lusail, unde se va juca și finala, practic un nou oraș care a costat 45 miliarde de dolari.
Toate acestea au la bază un număr foarte mare de muncitori morți pe șantiere, în incidente legate de construcția infrastructurii necesare Cupei Mondiale.
Numărul acestora a fost estimat de The Guardian la 6.500 în februarie 2021, numărând muncitori din cinci țări, inclusiv Nepal, până la 15.000 de morți, așa cum apare într-un raport Amnesty International publicat anul trecut.
De altfel, raportul arată că autoritățile din Qatar au eliberat certificate de deces pentru lucrătorii străini fără a efectua investigații adecvate – în schimb au atribuit decesele „cauzelor naturale” sau insuficiențelor cardiace vag definite.
După un deceniu de presiuni internaționale în perioada premergătoare Cupei Mondiale din 2022, Qatar a introdus noi măsuri de protecție pentru lucrători, dar temperaturile foarte ridicate din țară, combinate cu orele de lucru în exces și solicitante din punct de vedere fizic, au continuat să prezinte riscuri semnificative pentru muncitori.
Brazilia este favorită la câștigarea Cupei Mondiale
Pe teren, conform caselor de pariuri, Brazilia este echipa națională cu cele mai mari șanse de a câștiga această ediție, urmată îndeaproape de Argentina și Franța. Alte naționale cu șanse de a ridica trofeul sunt și Anglia, Spania, Germania, Olanda, Portugalia și Belgia.
Iată care este și componența celor opt grupe a celei de-a 22-a ediție a Cupei Mondiale la Fotbal. Finala se va juca în 18 decembrie 2022, pe Stadionul Lusail.
Grupa A: Qatar, Ecuador, Senegal, Olanda;
Grupa B: Anglia, Iran, SUA, Țara Galilor;
Grupa C: Argentina, Arabia Saudită, Mexic, Polonia;
Grupa D: Franța, Australia, Danemarca, Tunisia;
Grupa E: Spania, Costa Rica, Germania, Japonia:
Grupa F: Belgia, Ghana, Maroc, Croația;
Grupa G: Brazilia, Serbia, Elveția, Camerun;
Grupa H: Portugalia, Canada, Uruguay, Coreea de Sud;