A început, în Senatul american, istoricul proces pentru destituirea lui Donald Trump

Într-o ambianță solemnă și sub severe măsuri de securitate, Senatul american a deschis marți, 9 februarie, cel de-al doilea proces istoric împotriva fostului președinte Donald Trump. Instalat în Florida, acesta nu este prezent la proces.

Ce i se reproșează

Reamintim că, la 6 ianuarie, o mulțime de manifestanți pro-Trump a pătruns prin violență în incinta Capitoliului. Imagini edificatoare de la aceste acte de vandalism, dar și de la discursul rostit de fostul președinte în fața susținătorilor săi cu câteva minute înainte de asalt, ocupă un rol esențial în acuzare.

„Nu veți relua niciodată țara în stare de slăbiciune. Voi trebuie să vă demonstrați forța”, a lansat Trump în fața mulțimii – agitate deja – din fața Casei Albe, înainte de a-i chema să se îndrepte spre Capitoliu „pentru a-și face auzită vocea în manieră pașnică și patriotică”.

„Fapte concrete și solide”, susținute de acuzare

Procurorii democrați au precizat marți, în prima audiere a procesului, că acuzarea împotriva lui Donald Trump se bazează pe „fapte concrete și solide”. În întreaga lor argumentare, democrații au citat „probe zdrobitoare” demonstrând culpabilitatea lui Trump, responsabil, în opinia lor, de „cea mai gravă violare a Constituției comisă vreodată de un președinte american”.

Prezentarea actului de acuzare, relatează corespondenții de presă, a fost însoțită de un video-şoc, de mai multe minute, în care a putut fi văzut filmul atacului lansat la 6 ianuarie asupra Capitoliului, începând cu prezentarea lui Trump rostindu-și discursul în care a incitat la insurecție, exact în momentul în care la Capitoliu se aflau toți membrii Congresului pentru a valida victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale.

Analiști politici americani conferă acestui proces o importanţă istorică, având în vedere că Donald Trump este supus pentru a doua oară unui proces de destituire. Prima oară, reamintim, i s-a reproșat că, în timpul campaniei electorale, a cerut sprijin extern, respectiv șefului statului ucrainean, să-l compromită pe contracandidatul său, Joe Biden. Senatul l-a salvat atunci. Acum, intervine o situație specială, mult mai compromiţătoare pentru el, fiind acuzat de „incitare la insurecție”.

Puține șanse și de data aceasta de a fi condamnat

Trebuie relevat faptul că Donald Trump este susținut, în continuare, de o mare parte a membrilor Partidului Republican și de simpatizanți, ceea ce ridică semne de întrebare în privința finalului acestui proces în destituire.

Constituția americană impune o majoritate de două treimi din voturile exprimate în Senat pentru un verdict de culpabilitate. Chiar dacă unii senatori republicani au criticat deschis rolul fostului preşedinte în violențele din 6 ianuarie, pare puțin probabil ca cel puțin 17 senatori să se alăture celor 50 de senatori democrați pentru a-l condamna pe miliardar, încă popular la baza partidului din care face parte.

Începând de miercuri, zi rezervată expunerii faptelor apărării, până joi, zi rezervată acuzării, fiecare parte are rezervate câte 16 ore de dezbatere. Democrații, care au rolul de procurori, își expun acuzațiile însoțite în continuare de imagini video care să le reamintească senatorilor violența la care ei înșiși au fost expuși în cursul dezastrului comis la Capitoliu în ziua de 6 ianuarie. S-a aflat că, până la finele săptămânii, vor avea loc luări de cuvânt ale senatorilor din ambele tabere, vor fi puse întrebări, vor fi aduși, eventual, noi martori. Totul se va încheia cu votul senatorilor, iar verdictul nu va fi aflat înainte de săptămâna viitoare.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW